Uz blagoslov roditelja
0

Osmogodišnji dječak živi kao djevojčica

Sarajevo-x.com
Bračni par iz američkog grada Omaha odlučio je dozvoliti svome osmogodišnjem sinu da živi kao djevojčica.

Terapeuti koje su konsultirali složili su se da identitet dječaka ne odgovara njegovom biološkom spolu.

"To je isto kao da ste zatočeni negdje i ne možete izaći", kaže dječak, čije ime i fotografija nisu objavljeni u javnosti, u cilju zaštite njegove privatnosti.

Majka dječaka koji od ove sedmice živi kao djevojčica također je dala svoj blagoslov.

"On je bio žensko od samog početka. Sve u vezi sa njim, način na koji pleše, hoda i stvari koje ga privlače, govore da je on djevojčica. To je nešto više od igračaka i odjeće", kazala je majka u razgovoru za američke medije.

Navela je da je dječak već od četvrte godine uporno tražio da mu se obraćaju kao djevojčici.

"Jednom kada je krenuo na spavanje mi je rekao da se svake noći moli da se njegovo unutrašnje 'ja' podudari sa vanjštinom, ali da se to nikada ne desi", prisjetila se njegovih riječi.

Kako bi napokon uslišili njegove želje, porodica mu je dozvolila da nosi haljine i drugu žensku odjeću dok boravi u kući. Ipak, kada ide na utakmicu svoga brata, u crkvu ili izlazi van kuće, opet na sebe stavlja mušku odjeću.

Dječak iz Omahe također je želio pohađati katoličku školu kao djevojčica, ali je crkva to odbila.

"Dijete je uvijek dobrodošlo, ali nećemo prihvatiti da mu se promjeni spol i da se predstavlja kao djevojčica", rekli su u katoličkoj crkvi.

Osmogodišnjak ipak kaže da mu je ispočetka bilo teško, ali je sada dovoljno jak da podnese sve. Njegova porodica je odlučila naredne godine upisati u novu javnu školu sa ženskim imenom, te će prethodno obavijestiti upravu škole o 'promjeni' spola.