|

Orangutan hrabro pokušavao zaustaviti bager koji uništava njegov dom

Orangutan hrabro pokušavao zaustaviti bager koji uništava njegov dom
34
Klix.ba
3.11.2018. u 18:51
38
komentara
34

dijeljenja
Organizacija International Animal Rescue objavila je snimak na kojem se vidi kako jedan orangutan pokušava zaustaviti bager koji ruši drveće.
Snimak je nastao u indonezijskoj šumi Sungai Putri, a pokazuje orangutana koji niz oboreno stablo ide ka bageru i pokušava ga zaustaviti da uništi šumu. U pokušaju da se popne na zahvatnu lopatu bagera orangutan je pao u uništeno drveće koje je do tog trenutka bilo njegov dom.

Na svu sreću, humanitarna organizacija International Animal Rescue bila je u blizini. Nakon što su spasili uznemirenog orangutana odnijeli su ga u udaljeni, zaštićeni prostor šume.

"Nažalost, ovakve scene su sve češće u Indoneziji. Uništavanjem šume ostaju uništena prirodna staništa orangutana koji od gladi umiru", saopćili su iz organizacije International Animal Rescue.

Foto: EPA-EFE Foto: EPA-EFE


Sungai Putri šuma jedna je od rijetkih staništa divljih orangutana u Indoneziji, ali joj zbog širenja plantaža palminog ulja i drugih razvojnih projekata prijeti uništenje.

Nedavna istraga koju je provela organizacija Greenpeace otkrila je najmanje šest naselja koja su ilegalno izgrađena u blizini ove šume. Drvosječe najčešće noću ilegalno sjeku drveće, čak i u područjima u kojima su ženke orangutana izgradile gnijezda za podizanje svojih beba.

Od sedamdesetih godina prošlog stoljeća do danas populacija orangutana se prepolovila. Oko 55 posto njihovih prirodnih staništa uništeno je u posljednjih 20 godina, a slična je situacija i sa drugim životinjskim vrstama koje s njima dijele svoje stanište.
Prijavi grešku


Komentari (38)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...