{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Optimističniji Austrijanci manje štede

S
22.8.2009. u 17:48
0
2
Optimističniji Austrijanci manje štede
0
Optimističniji Austrijanci manje štede
Austrijanci su sve više optimistični za svoju ekonomsku budućnost, rezultati su najnovijeg istraživanja kompanije "Spectra" iz Linca.
Isti izvor navodi da procenat Austrijanaca koji su očekivali pogoršanje ekonomskih uslova pao sa 59 odsto, koliko je bilo početkom 2009 godine, na 41 odsto.

"Spectra" dodaje da je trenutni nivo pesimizma prosječan "za ne baš ružičastvo vrijeme u ekonomskom smislu", kao što je to bio slučaj 1992/93., 1996. i 2002/03. ali je bio daleko viši nego sredinom 2007., kada je iznosio samo 15 odsto.

Oko 61 odsto smatra da će nezaposlenost rasti, što je manje od 74 odsto koliko je bilo na početku godine.

Oko 50 odsto ispitanika kažu da još pokušavaju da uštede novac, što je manje od 55 odsto koliko je bilo u januaru, a 22 odsto kaže da više ne motri pažljivo na troškove, što je više za pet odsto u odnosu na početak godine.

Oko 44 odsto Austrijanaca kaže da mogu da potroše isto novca koliko i prošle godine u ovo vrijeme, što je značajno povećanje u odnosu na samo 29 odsto u oktobru 2008. godine i 40 odsto u januaru.

Austrijanci su možda više optimistični zbog vjerodostojnih tvrdnji da je recesija dotakla dno i da je inflacija pobijeđena.

Institut za ekonomska istraživanja saopštio je da je ekonomski rast u drugom kvartalu smanjen za 0,4 odsto u odnosu na prvi kvartal.

Potrošnja je porasla za 0,4 odsto u drugom kvrtalu u poređenju sa rastom od samo 0,1 odsto u prvom kvartalu. Porast potrošnje rezultat je niske inflacije i nižih poreza.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: