{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Operisali bebu u majčinoj utrobi

F
FENA
10.6.2008. u 15:10
0
0
Operisali bebu u majčinoj utrobi
0
Operisali bebu u majčinoj utrobi
Australski hirurzi spasili su nogu nerođenoj bebi operišući je kada je njena majka bila u samo 22. sedmici trudnoće.
Operacija je obavljena nakon što se kod fetusa razvilo rijetko stanje u kojem se zalutali komadi tkiva omotaju oko udova i prekidaju dotok krvi do njih, javio je BBC.

Ekipa iz Medicinskog centra Monash u Melbourneu koristila je lasere kako bi odvojila tkivo od lijeve noge, ali nije dirala desnu nogu jer su njeni djelovi bili duboko omotani tkivom.

Beba je rođena u januaru i sada se osjeća dobro nakon plastične operacije.

Doktori vjeruju da će djevojčica, nazvana Leah, eventualno biti u stanju da hoda na obje noge. Stanje poznato kao sindrom amniotičke trake dešava se samo jednom u svakih 15.000 poroda.

Dijagnoza se ne uspostavi uvijek prije rođenja i zato operacije takvog tipa nisu česte.

Tokom operacije prošle godine liječnici su otvorili majčin abdomen s dva milimetra tankom teleskopskom iglom koja im je omogućila da primijene lasersku tehnologiju u rezanju tkiva iznad bebinog lijevog stopala.

Desna noga je, međutim, bila tako teško ugrožena, s tkivom koje je došlo do kostiju, da je hirurg Chris Kimber odlučio da ne dira ionako progutano i zaraženo stopalo.

Kimber je izjavio za novine Age: "Desna noga je bila u tako lošem stanju da nisam želio da je diram." U vrijeme operacije prošle godine Leah je bila dugačka manje od 20 cm.

Ona je rođena osam sedmica kasnije i morala se podvrgnuti plastičnoj operaciji na oštećenoj desnoj nozi. Hirurzi su uklonili mišić, tkivo i nekoliko kostiju kako bi omogućili protok krvi.

Njena majka, Kylie Bowlen, izjavila je: "Čim što sam čula od liječnika da će noga imati funkciju i da će ona u osnovi biti sposobna da hoda, znala sam da sam donijela pravu odluku."

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: