Zanimljivosti
17

Olimpijska baklja presječena napola: Konstrukcija jaka kao i olimpijski duh

Klix.ba
Olimpijska baklja za tri dana stići će u Rio de Janeiro, gdje će zapaliti olimpijski plamen i označiti početak Olimpijskih igara. Aktuelna olimpijska baklja odlikuje se modernim dizajnom, a autori YouTube kanala What's inside odlučili su je presjeći napola kako bi saznali šta se nalazi unutar nje.

Iako su na početku videa mislili da će proces biti lagan, na kraju su se ipak dosta namučili da bi vidjeli na koji princip se rasklopi olimpijska baklja te gdje se nalazi boca za plin.

Nakon više od 40 minuta pokušaja da brusilicom presjeku tek jednu stranu olimpijske baklje, morali su uzeti novu, jer je prva pregorjela. Isto se desilo i sa drugom dok su tek sa trećom brusilicom uspjeli prepoloviti olimpijsku baklju.

Tokom videa autori su istakli kako je teško prerezati olimpijski duh koji se nalazi u olimpijskoj baklji, a koja predstavlja nekoliko elemenata.

Zlatni dio na olimpijskoj baklji, gdje se nalazi olimpijski plamen, nosi naziv sunce, a predstavlja najsjajniju medalju na olimpijskim igrama. Drugi zeleni dio nazvan je planina i predstavlja prirodnu ljepotu Rio de Janeira, a zelene krivulje predstavljaju brda i doline. Plavi dio predstavlja more i panorame Brazila i Rio de Janeira, dok posljednji dio na olimpijskoj baklji predstavlja zemlju kao dio historije i plažu Copacabana kao najpoznatije mjesto u Rio de Janeiru.

Olimpijska baklja na svoj put je krenula 3. maja iz Brazilije i do 5. augusta obići će 328 zemalja s posljednjim odredištem u Rio de Janeiru.

Vezani članci