{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ohrid u Guinnessovoj knjizi rekorda sa 3,3 tone riblje čorbe

S
20.1.2013. u 17:53
8
5
Ohrid u Guinnessovoj knjizi rekorda sa 3,3 tone riblje čorbe
8
Ohrid u Guinnessovoj knjizi rekorda sa 3,3 tone riblje čorbe
Ohrid
Ohrid je danas uvršten u Guinnessovu knjigu rekorda sa 3,3 tone riblje čorbe, pripremljene u okviru manifestacije povodom obilježavanja Bogojavljanja i Sabora Svetog Jovana Krstitelja.
Profesori i učenici Srednje ugostiteljske škole "Vančo Pitošeski" za pripremu čorbe utrošili su 500 kilograma lososa, 200 kilograma oslića i 150 kilograma kalifornijske pastrmke, kao i 140 kilograma šargarepe, 50 kilograma celera, 20 kilograma paškanata, 110 kilograma ulja, 100 kilograma brašna, 200 veza peršuna i 20 kilograma začina i soli.

Za kuhanje 11.000 porcija riblje čorbe potrošena su četiri metra kubna drva. Da bi sve bilo u skladu sa insturkcijama Guinnessa događaj je snimljen, a zatim su svi podaci o ribljoj čorbi stavljeni na papir, koji je ovjeren kod notara. Profesor kuhanja u Srednjoj ugostiteljskoj školi Blaže Jordanovski kaže da su pripreme počele još prije mjesec dana, a da je samo spremanje počelo u petak, čišćenjem ribe i povrća.

On je za narednu godinu najavio novi Guinnessov rekord. Dosadašnji rekord iznosio je 3.024 litara riblje čorbe. Bivši ambasador EU u Skoplju Ervan Fuere, koji je po završetku mandata obećao da će uvijek dolaziti na Dan ribara i kupati se u Ohridskom jezeru, i danas je ispunio zavjet.

"Ovo je divna tradicija. Treba odati priznanje organizatorima za sve što čine da manifestacija iz godine u godinu bude bolja", naglasio je Fuere. Proslava Bogojavljanja – Vodica i polaganja krsta u Ohridsko jezero ima dugu tradiciju. Posljednjih godina proslava ovog praznika znatno je obogaćena različitim sadržajima, pa na Ohrid dolazi sve više gostiju.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: