{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ohrid u Guinnessovoj knjizi rekorda sa 3,3 tone riblje čorbe

S
20.1.2013. u 17:53
8
5
Ohrid u Guinnessovoj knjizi rekorda sa 3,3 tone riblje čorbe
8
Ohrid u Guinnessovoj knjizi rekorda sa 3,3 tone riblje čorbe
Ohrid
Ohrid je danas uvršten u Guinnessovu knjigu rekorda sa 3,3 tone riblje čorbe, pripremljene u okviru manifestacije povodom obilježavanja Bogojavljanja i Sabora Svetog Jovana Krstitelja.
Profesori i učenici Srednje ugostiteljske škole "Vančo Pitošeski" za pripremu čorbe utrošili su 500 kilograma lososa, 200 kilograma oslića i 150 kilograma kalifornijske pastrmke, kao i 140 kilograma šargarepe, 50 kilograma celera, 20 kilograma paškanata, 110 kilograma ulja, 100 kilograma brašna, 200 veza peršuna i 20 kilograma začina i soli.

Za kuhanje 11.000 porcija riblje čorbe potrošena su četiri metra kubna drva. Da bi sve bilo u skladu sa insturkcijama Guinnessa događaj je snimljen, a zatim su svi podaci o ribljoj čorbi stavljeni na papir, koji je ovjeren kod notara. Profesor kuhanja u Srednjoj ugostiteljskoj školi Blaže Jordanovski kaže da su pripreme počele još prije mjesec dana, a da je samo spremanje počelo u petak, čišćenjem ribe i povrća.

On je za narednu godinu najavio novi Guinnessov rekord. Dosadašnji rekord iznosio je 3.024 litara riblje čorbe. Bivši ambasador EU u Skoplju Ervan Fuere, koji je po završetku mandata obećao da će uvijek dolaziti na Dan ribara i kupati se u Ohridskom jezeru, i danas je ispunio zavjet.

"Ovo je divna tradicija. Treba odati priznanje organizatorima za sve što čine da manifestacija iz godine u godinu bude bolja", naglasio je Fuere. Proslava Bogojavljanja – Vodica i polaganja krsta u Ohridsko jezero ima dugu tradiciju. Posljednjih godina proslava ovog praznika znatno je obogaćena različitim sadržajima, pa na Ohrid dolazi sve više gostiju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: