Traže smrtnu kaznu
108

Ohio: Vlasti tuže mrmota jer je pogrešno predvidio dolazak proljeća

SRNA
Vlasti američke savezne države Ohio objavili su "optužnicu" protiv mrmota Punxsutawney Phila, čuvenog po predviđanju dolaska proljeća, jer je ove godine pogriješio.

Mrmot je predvidio rani dolazak proljeća kada je 2. februara izašao iz jazbine i vidio svoju sjenku. Međutim, ironični tužioci iz oblasti Butler u Ohiou optužili su glodara da je namjerno zavarao javnost.

Prema njihovim navodima, ovakav prekršaj trebalo bi da bude kažnjen smrću.

"Punxsutawney Phil je to učinio namjerno i bez pravovremene kalkulacije i dizajna, naveo je ljude da vjeruju da će proljeće doći ranije", navodi tužilac Michael T. Gmoser.

On je dodao da je pogrešna prognoza prekršaj "protiv mira i dostojanstva države Ohio".

Predsjednik kluba koji organizuje "Dan mrmota" Bill Deely rekao je da Phil ima svog advokata i da će se boriti protiv pokušaja ekstradicije vlasti Ohioa. On smatra da je smrtna kazna "veoma oštra" kazna za njihovog omiljenog glodara.

Putem društvenih medija bilo je mnogo govora o pogrešnom predviđanju mrmota o ranom dolasku proljeća.

Temperatura vazduha u Ohiou je trenutno niska i za sutra je predviđena oluja, koja bi mogla nanijeti i nekoliko centimetara snijega.

Svake godine više hiljada posjetilaca dođe u gradić na zapadu Pensilvanije Punxsutawney, koji je predstavljen u filmu "Dan mrmota" iz 1993. godine uz Philovo meteorološko predviđanje.