Ogromno jezero se iznenada stvorilo u Dolini smrti, fotograf snimio čudo prirode

Klix.ba
14.3.2019. u 10:00
8
28
Ogromno jezero se iznenada stvorilo u Dolini smrti, fotograf snimio čudo prirode
8
Ogromno jezero se iznenada stvorilo u Dolini smrti, fotograf snimio čudo prirode Foto: Elliot McGucken (Jezero u Dolini smrti)
Dolina smrti je poznata po tome što je najniža, najsuša i najtoplija lokacija u Sjevernoj Americi, smještena u pustinji Mojave. U njoj nema velikih vodenih tijela pa kada se prošle sedmice odjednom pojavilo ogromno jezero to je bio razlog za veliko uzbuđenje.
U Nacionalnom parku Doline smrti nakon velike kiše u blizini popularnog područja Salt Creek pojavilo se ogromno jezero. Ovo čudo prirode uspio je snimiti fotograf Elliot McGucken koji je slučajno naišao na ovaj prizor kada je krenuo na put Badwater Basin.

"To je nadrealan osjećaj. Vidjeti toliko vode na najsušem mjestu na svijetu. Iako nisam uspio stići na mjesto na koje sam trebao, vidio sam najvjerovatnije najimpresivniju stvar na svijetu i napravio najjedinstvenije snimke svih vremena", rekao je McGucken za SFGate.

Kada je prvi put vidio jezero, jaki vjetrovi udarali su po površini vode. Odjednom je vjetar utihnuo i jezero je postalo mirno. Šef edukacije i tumačenja Doline smrti Patrick Taylor rekao je McGuckenu da je to jezero najveće koje je vidio u Dolini smrti.Taylor je dodao da su se nakon oluje formirali i manji ribnjaci. Iako je Nacionalni park Doline smrti najtoplije mjesto u Sjedinjenim Američkim Državama, ovo mjesto nije toplo i suho sve vrijeme. Naime, ova regija doživljava i hladne temperature te zimske oluje i ljetne monsune.

Budući da su pustinjska tla suha i kompaktna, na njima se ne može dugo zadržati voda. Zbog toga ne vjeruju da će ovo jezero opstati, jer je svakim danom sve manje i manje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (28)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: