Poljska
0

Ogroman prezervativ na fontani u čast izumitelja kondoma

FENA
Jedna fontana u Koninu, u centralnoj Poljskoj, prekrivena je ogromnim prezervativom u čast izumitelja čuvene zaštitne gumice, hemičara Juliusa Fromma, koji je rodom iz tog grada, prenosi internet stranice Metro.

Rođen u Koninu 1883. godine Fromm se kao dječak preselio u Berlin gdje je 1916. patentirao prvi prezervativ od lateksa bez šava koji je ubrzo postao veoma popularan u Njemačkoj i od njega načinio bogatog čovjeka.

Međutim, nakon uvođenja antijevrejskih zakona, bio je primoran da svoj patent, kao i brojne fabrike, ustupi nacistima za beznačajnu nadoknadu.

Umro je 1945. godine u Londonu, a da nikada nije dobio javno priznanje za svoj izum koji se danas masovno koristi kao vid kontracepcije i zaštite protiv seksualno prenosivih bolesti.

Povodom godišnjice njegovog rođenja, nekoliko poštovalaca odlučilo je da prekrije jednu od fontana Konina ogromnim prezervativom.

  • Grad bi trebalo da se ponosi čovjekom koji je smislio nešto što pruža zadovoljstvo i doprinosi zdravlju u cijelom svijetu, kazao je lokalnoj štampi jedan od inicijatora ove akcije.

Gradske vlasti ocijenile su ovu ideju kao neprikladnu i zatražile da se kondom odmah skine s fontane.