Učestvovalo 18 takmičara
8

Održano svjetsko prvenstvo u sviranju "zračne gitare"

Klix.ba
Aktivnost koja se često prakticira u privatnosti svog doma i daleko od očiju javnosti, sviranje "zračne gitare" podrazumijeva energično mahanje rukama i oponašanje sviranja stvarnog instrumenta. Međutim, kada je u pitanju svjetsko prvenstvo, najvažnije je da učesnici nemaju srama.

To je ono što je pomoglo Justinu Howardu da postane šampion na 17. Svjetskom prvenstvu u sviranju zračne gitare, koje se održalo u Ouluu u Finskoj. Takmičari su stigli iz svih krajeva svijeta. Na sceni su se mogle vidjeti kožne jakne, svijetle hlače i lažna krv. Svaki od takmičara je imao 60 sekundi za nastup sa svojim zamišljenim instrumentom.

Justin Howard, poznat kao Nordic Thunder, je pobijedio ispred takmičara koji su stigli iz Japana, Velike Britanije, Rusije i Češke Republike. "Moja snaga leži u tome što nemam srama. Ne smeta mi to što na bini izgledam kao budala. Uživim se u to i planiram da danas izgledam kao najveća budala na svijetu", rekao je Howard prije svog nastupa.

Cilj cijelog takmičenja je promovisanje mira u svijetu. "Prema ideologiji zračne gitare, ratovi će prestati, klimatske promjene će stati i sve loše stvari će nestati ukoliko svi ljudi na svijetu budu svirali zračnu gitaru", stoji na oficijelnoj internet stranici svjetskog šampionata u sviranju zračne gitare.

Sudijski žiri su činili finski gitarista Juha Torvinen, televizijski voditelj Heikki Paasonen i pobjednik šampionata iz 2000. godine Markus "Black Raven" Vainionpää. Finska je poznata i po organizovanju drugih čudnih takmičenja, kao što su bacanje mobitela i nošenje žena.