Zenica
0

Održano prvo kolektivno šerijatsko vjenčanje

FENA
Foto: Zenicablog.com
Foto: Zenicablog.com
Vrhovni poglavar Islamske zajednice u BiH reisu-l-ulema Mustafa Cerić u subotu uvečer je na stadionu KSC Kamberovića polje obavio prvo kolektivno šerijatsko vjenčanje u našoj zemlji.

Ovom činu pristupilo je 20 parova s područja više općina centralne Bosne. Uglavnom je riječ o mladencima od kojih su jedan ili oba u periodu od 1992. do 1995. godine boravili u Libiji, gdje su na poziv tamošnjeg predsjednik Muamera el-Gadafija, zajedno sa oko 1.200 mladih iz BiH, našli sklonište od rata koji je u to vrijeme bjesnio u BiH.

"Na ovome izvanrednom mjestu i izvanrednom gradu Zenici, svjedočimo veličanstvenom događaju. Nadam se da je ovo samo početak, da ćemo idućih godina imati sve više ovakvih prilika. Izražavam zahvalnost pukovniku, Muameru el Gadafiju, za sve što je uradio za naš narod i državu BiH tokom najtežih ratnih godina", rekao je između ostalog reisu-l-ulema Cerić.

Kompletnu svečanost, kao i večeru za mladence i više od pet stotina zvanica u hotelu „Zenica“ platio je libijski predsjednik.

U programu koji je završio iza 23 sata nastupili su hor Meše Bajraktarevića, hafizi Aziz Alili, Burhan Šaban i Mensur Malkić, te pjevači Alma Čardžić, Šejla Kadić, Emir Đulović, Eldin Huseinbegović i drugi.

Kolektivno šerijatsko vjenčanje sastavni je centralne predramazanske manifestacije „Moj ummete“, koja će se pod pokroviteljstvom Rijaseta Islamske zajednice u BiH, a u organizaciji Zeničkog muftijstva, održati večeras u Gradskoj areni.

Fotogaleriju pogledajte na Zenicablog.com.