Inovativno
2

Od lažne hrane do ljudskog tijela: Načini krijumčarenja droge su pravo umijeće

Klix.ba
Zbog potražnje miliona korisnika godišnje svijetom kuži na milijarde dolara u ilegalnim narkoticima. Krijumčari droge razradili su brojne načine za krijumčarenje. Lažne mrkve, prave krofne, katapulti, dronovi, podmornice pa čak i ljudski želudac - popis inovativnih načina za krijumčarenje droge je neiscrpan.

Trgovci drogom često miješaju legitiman posao s nezakonitim aktivnostima. Poznati narkodiler Joaquín Guzmán El Chapo nije bio izuzetak.

Otvorio je tvornicu konzervi u Guadalajari i počeo proizvoditi limenke na kojima je bila oznaka "Comadre Jalapeños", a koje su bile napunjene kokainom. U jednom slučaju na granici je presretnuto 1.400 kutija s konzervama napunjenim kokainom.

U januaru 2016. godine agenti u Teksasu otkrili su pošiljku marihuane vrijednu pola miliona dolara umotanu u narandžastu traku i skrivenu među pošiljke mrkve. U oktobru 2016. godine agenti američke granične policije i carine zaustavili su traktor s prikolicom na kojoj je bila utovarena komercijalna pošiljka mrkve. Među mrkvama, agenti su pronašli 159 paketa metamfetamina.

U februaru 2014. godine, nekoliko dana prije nego je El Chapo drugi put uhapšen, vlasti u Culiacanu zaplijenile su 4.000 krastavaca punjenih kokainom. U drugom slučaju otkrili su metamfetamin sakriven u ananasu. U decembru 2016. policija u Chicagu zaplijenila je pošiljku paradajza s 54 kilograma kokaina u njemu. Ulična vrijednost te pošiljke procijenjena je na sedam miliona dolara.

Banane su naročito popularne. Kolumbija je najveći proizvođač banana i glavni proizvođač kokaina. U septembru prošle godine španska policija je u pošiljci banana u Sevilli našla kokain, a u oktobru je u Malagi i Valenciji pronašla kokain u lažnim bananama napravljenim od smole.

Dileri imaju običaj kriti drogu i u pošiljkama hrane. Meksička jela tamale i tortilje su naročito popularna.

U julu 2016. godine meksički marinci presreli su pošiljku kokaina sakrivenu u kontejnerima salse (najpoznatiji umak za jelo od paradajza).

Krajem 2014. i početkom 2015. godine meksički vojnici zaplijenili su pakete krofni posutih kokainom. A krajem 2013. godine vlasti na kolumbijskom otoku San Andrés pronašli su skoro kilogram kokaina sakriven u 12 krofni. Također su otkrili kolače punjene amfetaminima.

BBC Mundo piše da je jedno od najčudnijih otkrivanja droge bilo 2009. godine kada su meksički marinci pronašli paketiće kokaina u pošiljci smrznutih morskih pasa.

Meksički kartel izgradio je jedan od najsloženijih tunela za krijumčarenje droge koju su vagonima prebacivali u SAD. Tunel je opremljen električnim sistemom, ventilacijom i šinama, a drogu koju su krijumčarili tunelom ukrcali bi u elektronski upravljane vagone i poslali prema SAD-u.

Česta pojava su i avioni za krijumčarenje droge, ali i narko podmornice.

"Oni ulažu stotine hiljada dolara u narko podmornice, ali ta cifra je ništa naspram dobiti od trgovine drogom", rekao je novinar Ioan Grillo za Business Insider.

Drogu su pokušali krijumčariti i dronovima. Godine 2015. dron sa skoro tri kilograma metamfetamina srušio se u blizini američke granice. Policija je navela da vjerovatno nije mogao izdržati težinu kojom je bio natovaren.

Meksički krijumčari koriste i katapulte za krijumčarenje droge.

"Vidjeli smo neke nevjerovatne načine za krijumčarenje droge, a katapulte koriste da jednostavno prebace drogu preko granice. Jednostavno je stave tu i prebace preko ograde na granice, a neko drugi je pokupi sa druge strane", rekao je Grillo.

Za krijumčarenje droge često koriste i aute. Dileri prave niz tajnih pretinaca, skrivaju drogu u motoru, plinskom spremniku, dvostrukoj ceradi, duplom dnu, kao i u rezervnim gumama.

Sredinom juna prošle godine agenti Američke granične policije i carine zaustavili su šesnaestogodišnjaka koji je pokušavao preći u SAD. U Xboxu koji je nosio sa sobom pronašli su metamfetamine u vrijednosti od 10.000 dolara.

Agenti su u septembru prošle godine primijetili da jedna žena iz Ciudad Juareza nosi sumnjive i teške cipele. Nakon što su rendgenom uočene određene nepravilnosti agenti su otkrili da su cipele napunjene kokainom.

Dok god ljudi krijumčare ilegalne stvari, koristit će za to vlastito tijelo. Metoda je jednostavna - uglavnom je riječ o kokainu koji je upakovan u balone ili kondome, a onda ih osoba koja prenosi drogu proguta. Policija ih zove "mazgama za drogu". Nikada nije sigurno da li će preživjeti transport droge u svom tijelu.

Godine 2015. je 24-godišnji Brazilac na letu iz Dublina u Lisabon preminuo nakon što je u svom želucu nosio 90 paketića kokaina. Nedavno je jedna žena koja je letjela iz Kolumbije u Berlin, nakon što se žalila na nepodnošljive bolove, priznala da je nosila kokain umetnut u implatante u njenim grudima.