Umjetnička instalacija u Ukrajini
10

VIDEO / Očekivala je princa za kojeg će se udati, a poljubila je žena

Klix.ba
Jedna od učesnica umjetničke instalacije u Nacionalnom muzeju umjetnosti u Kijevu, glavnom gradu Ukrajine, tokom koje se pet djevojaka mijenjalo i "spavalo" po tri dana kao dio ove interaktivne instalacije, je bila jako iznenađena kada se probudila i pored sebe vidjela ženu.

Naime, svaka od djevojaka je, kao i svi posjetioci muzeja, morala potpisati ugovor prema kojem je obavezna da se vjenča sa osobom koja je svojim poljupcem probudi.

Yana Gurzhiy je bila nemalo iznenađena kada je otvorila svoje oči i vidjela ženu. Žena ju je prije toga poljubila u čelo, prenosi Metro.

Dvadesetčetverogodišnja djevojka, koja radi kao prevodioc, je kasnije izjavila: "Bila sam zapanjena kada sam otvorila oči i vidjela ženu. To se desilo u trenutku. Uopšte nisam o tome razmišljala. Jednostavno sam otvorila oči. Mislim da nije slučajnost da smo se srele na ovakav način. Jako je interesantna osoba i nadam se da ćemo u budućnosti ostvariti neki vid profesionalnog i kreativnog partnerstva."

Pošto su u Ukrajini istospolni brakovi zabranjeni, par se ne može vjenčati. Međutim, Taras Polataiko, umjetnik koji stoji iza ove instalacije, se nada da će ovaj događaj pokrenuti diskusije u ovoj zemlji o istospolnim brakovima i slobodi izbora.