Kamen propadao zbog ruža za usne
0

Obožavatelji više neće moći ljubiti grob Oscara Wildea

Sarajevo-x.com
Obožavatelji irskog pisca i pjesnika koji su prekrili njegov grob poljupcima više se neće moći približiti nadgrobnom spomeniku zbog toga što ga ruž za usne nagriza.

Godinama su obožavatelji, mahom žene, posjećivali mjesto posljednjeg počivališta Oscara Wildea na pariskom groblju Pere Lachaise kako bi mu odali počast na krajnje neobičan način, ljubljenjem groba usnama namazanim crvenim ružem ili ispisivanjem grafita.

Ljubljenje Wildeovog groba postalo je svojevrsni kult, ali su irske vlasti sada odlučile finansirati čišćenje i restauriranje nadgrobnog spomenika, a obožavatelji mu se više neće moći ni približiti jer je oko njega sagrađena staklena barijera.

Svečano otvaranje restauriranog nadgrobnog spomenika bit će upriličeno u srijedu na godišnjicu smrti Oscara Wildea.

Piščev unuk Merlin Holland godinama je apelirao na građane da ''ostave grob na miru'', ali bez uspjeha. Navodno je bilo propisano izricanje kazne od 7.700 funti za skrnavljenje groba, ali kako su u pitanju bili mahom turisti, policija im je teško ulazila u trag.

"Nadgrobni spomenik je bio blizu trajnog oštećenja jer je svako novo čišćenje dodatno oštećivalo kamen", kazao je Holland.

Nadgrobni spomenik koji prikazuje golog anđela u letu osmislio je i izradio Jacob Epstein, koji je lično poznavao Wildea. Otkriven je 1914. godine. Wilde je preminuo 1900. od posljedica upale uha i meningitisa. Imao je 46 godina.