Prošetali smo gradom
47

Obilježavanje Dana žena u Sarajevu: Cvijeće kao znak pažnje i poštovanja prema damama

I. S.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Međunarodni dan žena se obilježava i u glavnom gradu Bosne i Hercegovine pa su tako mnoge dame danas dobile cvijeće kao znak pažnje i poštovanja.
Sudeći prema fotografijama, ove godine, za razliku od prošle, zbog toplijeg vremena na ulicama Sarajeva ima mnogo više prodavača. Iako su ruže poskupjele, muškarci su izdvojili novac kako bi svojim partnericama, majkama, sestrama, prijateljicama ili kolegicama izmamili osmijeh na lice.

Razgovarajući s vlasnicima i vlasnicima cvjećara u Sarajevu ili njihovim zaposlenicima, saznajemo da su, konkretno na Valentinovo, ruže u većini slučajeva skuplje. Njihova prosječna cijena, koju diktiraju dobavljači, tada je 5-6 KM. Na rijetkim mjestima mogu se pronaći po cijeni od 3 KM, dok negdje, određene vrste ruža koštaju i po 8 KM.

Ovaj dan podsjetnik je na štrajk 1857. godine u New Yorku u koji su stupile radnice fabrike tekstila zahtijevajući bolje uslove rada za žene.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Prva Međunarodna ženska konferencija 1910. godine bila je održana u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke Internacionale te ustanovila Međunarodni dan žena na prijedlog Clare Zetkin. U našoj državi 8. mart je prvi put obilježen 1913. godine, kada se u Sarajevu na proslavi okupilo blizu 2.000 žena svih vjeroispovijesti.

Postavlja se pitanje da li je 8. mart zapravo postao komercijalni praznik u kojem je najbitnije kupiti ženama cvijeće ili neki drugi poklon. Izuzetno je važno znati historiju ovog datuma i shvatiti da se žene svaki dan bore za bolji život i ravnopravnost.