Ponuda turističke agencije
0

Obiđite mjesta koja je posjećivao doktor Dabić

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Jedna srbijanska turistička agencija u svoju ponudu uvrstila je obilazak mjesta koja je posjećivao haški zatvorenik Radovan Karadžić u toku svog skrivanja u Srbiji u trajanju od skoro 13 godina.

"Naša agencija ima ponudu koja je u skladu sa vremenom. Internacionalni partneri su tražili da u svoju ponudu za posjetu Beogradu uvrstimo i mjesta koja je često posjećivao Radovan Karadžić," kaže Tanja Bogdanov iz agencije Vekol Tours.

Takozvana "Pop Art Radovan" tura u ponudi je od prošle sedmice, a namjenjena je stranim turistima, ističe Bogdanov ne navodeći kakva je zainteresovanost potencijalnih posjetilaca.

Prema pisanju AFP-a, obilazak obuhvata posjetu Kardžićevom stanu, zatim takozvanoj Ludoj kući gdje je bivši vođa bosanskih Srba pod krinkom doktora Dragana Dabića obično pio. Turisti će moći odsjesti i u slastičarni, pekari i buregdžinici gdje je Karadžićev alter ego "jeo krompirušu" dok je postio.

"Obilazak završava šetnjom isped srbijanskog Specijalnog suda za ratne zločine gdje je proveo zadnjih nekoliko dana," objašnjavaju iz turističke agencije i dodaju da posjete ovim mjestima omogućavaju turistima samo osnovni uvid u situaciju kako bi se izbjeglo politiziranje njegove prošlosti.

"Ovo je potpuno apolitičan program. Ne želimo slijediti nijedno političko mišljenje," ističe direktorica agencije Vekol Tours.

Karadžić koji se godinama skrivao u Srbiji odgovarat će pred Haškim tribunalom za jedan od najvećih zločina počinjenih od Drugog svjetskog rata u Bosni i Hercegovini, a u Haag je prebačen rano ujutro u srijedu.

Uhapšen je osam dana prije toga u srbijanskom glavnom gradu gdje je aktivno učestvovao u javnom životu kao doktor alternativne medicine Dragan Dabić, promijenivši fizički izgled tako što je pustio dugu sijedu bradu, nosio dioptrijske naočale i dugu kosu vezao u rep na vrhu glave.