Kina
0

"Obavezna" navijačka pjesma na Olimpijskim igrama

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pekinški organizatori promoviraju oficijelno sankcionisanu pjesmu kineskim navijačima ususret augustovskim olimpijskim igrama, prenose državni mediji.

Insistriajući na svuda prisutnoj kineskoj sportskoj pjesmi "Jiayou" ili"add oil" ("dodaj goriva"), rutina iz četiri koraka je osmišljena kako bi pomogla gledaocima da navijaju "blago i civilizacijski" na Olimpijskim igrama od 8. do 24. augusta.

Pjesmu će promovisati TV programi, video prezentacije i grupa navijača dobrovoljaca na mjestu natjecanja, izvještava People`s Daily.

Rutina počinje sa "Olympic--add oil" koju prati dva pljeska dlanovima i oba palca podignuta, a pjesma se nastavlja sa dijelom "China--add oil", koji prati još dva pljeska i podignute šake.

Dijelovi "China" i "Olympics" mogu biti zamijenjeni kako bi dozvolili podršku navijača drugim zemljama ili individualcima.

Mogući nedostatak navijačke etike je najviše brinuo gradske vlasti tokom priprema za Igre tako da je serija edukacijskih programa bila sprovedena.

Korisnici javnog prijevoza u glavnom gradu Kine su obaviješteni u vezi sa pravilima olimpijskih sportova na specijalnim TV ekranima, dok se posebni programi sprovode u školama kako bi naučili djecu historiji Olimpijskih igara.