|

Obara rekord boraveći u ledenoj vodi

Obara rekord boraveći u ledenoj vodi
0
S
Sarajevo-x.com
10.12.2008. u 07:52
0
komentara
0

dijeljenja
Obara rekord boraveći u ledenoj vodi
Wim Gof, poznatiji kao "Ledeni čovjek", želi da obori vlastiti rekord boraveći u kontejneru od pleksiglasa ispunjenim ledom, na temperaturi od minus 20 Celzijusevih stepeni više od sati i 45 minuta.
Ovaj Holanđanin posljednjih 20 godina proveo je testirajući svoju izdržljivost u najekstremnijim uslovima od penjanja na planinske vrhove u kratkim hlačama do plivanja ispod leda na Sjevernom polu.

Hof je otkrio svoj neobični talent prije 20 godina tokom šetnje u parku u Holandiji, piše Telegraph.

"Šetao sam u parku i vidio frižider, te pomislio šta bi se desilo ako bih ušao. Zaista me to privlačilo. Ušao sam i skinuo se. Trideset sekundi sam bio unutra i nevjerovatan osjećaj me preplavio kad sam izašao. Od tada to radim svaki dan", otkriva 48-godišnjak.

Bio je to, kako kaže, trenutak kada je shvatio da njegovo tijelo može izdržati fatalno niske temperature.

Obučen samo u kupaći kostim, 2002. godine je ronio ispod leda na Sjevernom polu i ušao u Guinessovu knjigu rekorda za najduže vrijeme provedeno ispod leda. Hof je iste godine bos istrčao polumaraton na Artkiku, gdje je temperature tla iznosila -30 Celzijusevih stepeni.

I dok naučnici širom svijeta smatraju ovo anomalijom, Hof kaže da je to više stvar uma nego stvarnosti. Prakticirajući vježbe drevne meditacije sa Himalaja, koje zovu "Timmo" ili "unutrašnja vatra", sada je u stanju da sam proizvodi toplinu u tijelu.

"Ljudski um je poput struje, potencijal je to koji sam naučio iskoristiti na različitim dijelovima svog tijela. To je pravi smisao joge", ističe on.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.