{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obama naveden na grešku tokom polaganja zakletve

F
FENA
21.1.2009. u 19:57
0
15
Obama naveden na grešku tokom polaganja zakletve
0
Obama naveden na grešku tokom polaganja zakletve
Foto: Reuters
Barack Obama je malo pogriješio izgovarajući zakletvu na predsjedničkoj inauguraciji u utorak u Washingtonu jer ga je na grešku naveo predsjednik Vrhovnog suda koji je nepravilnim redoslijedom izgovarao tekst predviđen Ustavom SAD-a.
"Ja, Barack Hussein Obama, svečano se zaklinjem da ću izvršavati dužnosti predsjednika SAD-a vjerno, i da ću svim svojim snagama čuvati, štititi i braniti Ustav SAD-a", izjavio je 44. američki predsjednik ponavljajući riječi koje je izgovarao John Roberts (53), predsjednik Vrhovnog suda.

Roberts je, međutim, napravio malu grešku, izgovorivši riječ "vjerno" poslije riječi "predsjednik SAD-a", umjesto ispred riječi "dužnosti predsjednika", prenose agencije.

Kako je očigledno primijetio grešku, Obama je napravio kratku neprijatnu stanku, sačekavši da Roberts ponovi taj dio rečenice, što je on i učinio, ali ponovno pogrešnim redoslijedom. Novom predsjedniku ostalo je samo da se pokori i zakletvu do kraja izgovori onako kako je čuo.

Milionska publika na predsjedničkoj inauguraciji primijetila je njegovu nelagodu, a jedna žena je uzviknula: „O, ne, ne, ne!“
Kako prenose agencije, profesor ustavnog prava Jeffrey Rosen izjavio je da greška predsjednika Vrhovnog suda ni u čemu nije ugrozila ispravnost Obamine inauguracije.

Tokom ručka nakon svečanog polaganja zakletve John Roberts, kojem je ovo bilo prvo vođenje predsjedničke zakletve, izvinio se Obami, koji se samo nasmijao i pružio mu ruku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: