Žele smanjiti troškove
70

Nusretov londonski restoran koji naplaćuje odreske po 1.450 funti gasi grijanje kako bi uštedio

N. O.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Londonski restoran popularnog turskog kuhara Salt Baea saopćio je da prekida grijanje kako bi uštedio novac uprkos tome što je 2022. godine ostvario profit od 3 miliona funti.

Restoran Nusr-Et koji je osnovao turski mesar Nusret Gökçe - poznat i kao Salt Bae - saopćila je da je njen londonski steakhouse zabilježio profit prije oporezivanja od 3,3 miliona funti, ili preko 4,15 miliona dolara, 2022. godine, navodi The Guardian. Steakhouse je te iste godine ostvario prodaju od 13,6 miliona funti, prema izvještaju.

Uprkos tome što su vlasnici restorana primili dividende od 2,8 miliona funti, grupa je rekla da se trudi da smanji troškove i uštedi energiju, navodi The Guardian.

Grupa je u svojim računima navela da je u cilju poboljšanja energetske efikasnosti njen londonski steakhouse isključio centralno grijanje "nakon zatvaranja ili u satima kada je potražnja za grijanjem niža", piše The Guardian.

Londonski steakhouse je također obnovio svoja LED svjetla i "izolaciju za uštedu energije" i ograničio sate na koje je korištena njegova "vazdušna zavjesa" - uređaj koji sprječava prodiranje hladnog zraka u zatvorenom prostoru - prema izvještaju.

Steakhouse je otvoren u Knightsbridgeu, bogatom dijelu Londona, 2021. godine. Od tada je steakhouse izbacio nekoliko poznatih jela, uključujući odrezak od 1.450 funti prekriven zlatnim listićima .

Na meniju steakhousea i dalje se nalaze skupa jela, uključujući wagyu biftek za 680 funti i tomahawk biftek za 630 funti, a tu je i baklava sa pistacijama po cijeni od 50 funti.

Međutim, uprkos raskoši Nusr-Et-a, restoran je među najgore ocijenjenim u Londonu na Tripadvisoru.

Trenutno se nalazi na 14.728 mjestu od 15.134 restorana u glavnom gradu, što mu donosi ocjenu od dvije i po zvjezdice od strane restorana.

Slavni kuhar izgradio je globalnu restoransku imperiju otkako je na viralnom videu iz 2017. pokazao kako ekstravagantno reže meso i posipa so.