Zanimljivosti
0

Nožnim prstima ilustrovala priču

Sarajevo-x.com
Šestogodišnja djevojčica iz Eskišera (Turska) Sümeyya Boyacı, koja je rođena bez ruku doprinijela je ilustraciji ruskih bajki koje su prevedene na turski jezik. Kako javlja novinska agencija Antolia inicijator toga je bila Amina Aygistova, turska predstavnica ruske Spivakov fondacije.

Prošle godine Aygistova je uz podršku turskog Ministarstva kulture i turizma omogućila prevođenje knjigu turskih bajki na ruski jezik, koje su štampane u dvadeset hiljada primjeraka i distribuirane ruskim studentima.

Sada ponovo, uz podršku Spivakov fondacije Agistova je prevela knjigu ruskih bajki na turski jezik. Fondacija je zaključila da bi knigu trebala ilustrirati turska djeca, te su zadužili Agistovu da pronađe djecu koja bi ilustrovala knjigu.

Jednu od pet ilustracija je kreirala šestogodišnja Sümeyya Boyacı.

Boyaci koja je rođena bez ruku, koristila je nožne prste kako bi ilustrovala priču "Zlatna riba", a njen rad je prikazan na izložbi u turskoj ambasadi u Moskvi, zajedno sa ostalim dječijim ilustracijama.

Predsjednik Abdullah Gül i njegova supruga, Hayrünnisa koji su bili u državnoj posjeti Rusiji, posjetili su izložbu. Predsjednik je pohvalio rad male Sümeyye, dodajući da uspjeh ne poznaje granica. Takođe, poslao je čestitku mladoj umjetnici želeći joj puno uspijeha.

Na press konferenciji Boyaci je izjavila da bi ona željela biti medicniska sestra kad poraste. "Moj moto je: Invalidnost nije u tijelu, nego u duši. Osim crtanja kod kuće, ja pomažem mami oko sitnih kućnih poslova. Čak i zube perem sama i znam voditi brigu o sebi. Znam napraviti kolačiće i brojna druga jela, a šijem i haljince za moje lutke. Ljeti čak idem i na časove plivanja", izjavila je mala Sumeyya.