"Kissathon"
0

Novogodišnji maraton u ljubljenju

Sarajevo-x.com
Talijanski grad koji nosi titulu jednog od najromantičnijih mjesta na zemlji odlučio se za organizaciju masovnog "maratona u ljubljenju", koji bi na jednom mjestu trebao okupiti oko 70.000 parova voljnih da na Trgu Svetog Marka razmijene poljupce za sretnu Novu godinu.

Venecija bi tako postala grad koji je priredio najmasovniji "kolektivni poljubac", baš kao što je 2007. priređeno u Tuzli gdje se, prema procjenama, poljubilo skoro 7.000 ljudi.

Zainteresovani koji Novu godinu planiraju dočekati u ovom gradu okupit će se, prema programu, na historijskom trgu koji je francuski osvajač Napoleon opisao kao "salon Evrope". Okupljanje je, saznaje Telegraph, zakazano za 22 sata, a organizatori će svima dati jasne upute kako postići "savršeni poljubac".

Na trgu će biti održan koncert jazz muzike, a tačno u ponoć bit će priređen vatromet u obliku srca.

Događaj koji je nazvan "LoVe 2009" trebao bi popraviti imidž Venecije narušen nakon opasnih poplava koje su pogodile ovaj historijski grad početkom decembra.

Neočekivano visok nivo mora učinio je tada da su lokalni stanovnici, ali i turisti, morali gaziti po vodi koja im je dosezala skoro do bokova. Ovo je umnogome utjecalo na otkazivanje rezervacija u tamošnjim hotelima.