Povratak u prošlost
103

Novinski tekst iz 1938. o "Ludom Sarajliji": Priča o vozu koji "ždere kilometre"

B. R.
Tekst Jugoslavenskog lista iz 1938. (Foto: Historijski arhiv Sarajevo)
Tekst Jugoslavenskog lista iz 1938. (Foto: Historijski arhiv Sarajevo)
Historijski arhiv Sarajevo je podsjetio na tekst Jugoslavenskog lista iz 1938. o dolasku prvog motornog voza nazvanog "Ludi Sarajlija" u glavni grad Bosne i Hercegovine.

Kako je spomenuti list 8. juna 1938. objavio, riječ je o vozilu nastalom u sklopu motorizacije željezničke pruge u Bosni i Hercegovini. Navedenog dana je iz Slavonskog Broda došla prva od sedam motorizovanih kompozicija.

"Ministarstvu saobraćaja je jučer predana prva kompozicija takvih kola. U prijemnoj komisiji je bio pomoćnik ministra saobraćaja Mato Šneler. Učinjena je i prva probna vožnja od Slavonskog Broda do Dervente i natrag. Ona je, kako nas uvjeravaju, uspjela u svakom pogledu", piše Jugoslavenski list.

Ovo željezničko vozilo su u Sarajevu dočekali brojni tadašnji zvaničnici.

"U 13:31 već se začula huka motora 'Ludog Sarajlije' koji je poput vihora uletio u sarajevsku stanicu jedan minut kasnije. Prvi iz voza je izašao načelnik mašinskog odjeljenja generalne direkcije Emilijan Cvetković. On je gospodinu ministru (Mehmedu Spahi) referisao o toku samog puta", istaknuto je.

Šef odsjeka za održavanje pruge Ljubo Gospodnetić je posebno bio zadovoljan ovim vozom.

"Izvrsno, izvrsno, izvanredno, kolosalno. Jurili smo 71 kilometar na sat. 'Ludi Sarajlija' ludo ždere kilometre. Vožnja je bila prijatna i voz klizi kao po loju", rekao je.

Zadovoljan je bio i ministar Spaho, a Jugoslavenski list je voz opisao kao vrlo elegantnim.