Danska
0

Novinarka šamponom ubila 12 ribica

FENA
Danska televizijska novinarka Lisbet Kelster optužena za ubistvo 12 akvarijumskih ribica tokom jedne emisije, oslobođena je optužbe u žalbenom postupku.

U jednoj emisiji posvećenoj zaštiti prava potrošača, prikazanoj na državnoj televiziji DR u novembru 2004. godine, ona je željela da pokaže da je jedan šampon protiv peruti toliko toksičan da ubija ribice. U akvarijum je sipala veoma razrijeđeni uzorak šampona koji u sebi sadrži fungicidni i baktericidni agens protiv peruti.

Dvanaest od 13 ribica u akvarijumu je uginulo u naredna tri dana.

Vrlo brzo jedan veterinar je protiv nje podnio tužbu optužujući je za izlaganje ribica nepotrebnoj patnji i kršenje zakona o zaštiti i o eksperimentima nad životinjama.

U maju prošle godine, prvostepeni sud u Copenhagenu proglasio je novinarku krivom za nepoštovanje zakona.

Sudija ipak nije izrekao nikakvu kaznu ocijenjujući da je između podnošenja tužbe i suđenja proteklo "nerazumno mnogo vremena". Lisbet Kelster je podnijela žalbu, tražeći da bude oslobođena optužbe.

Sudije apelacionog suda u Copenhagenu su to i učinile ističući u svom rješenju da obavljeno testiranje nije u nadležnosti konvencije Vijeća Evrope o zaštiti životinja podvrgnutih laboratorijskim eksperimentima.

Također su ocijenili kako nije dovoljno dokazano da je Lisbet Kelster kod ribica izazvala tjeskobu i patnju, kao što je tvrdio podnosilac tužbe.

Novinarka je izjavila da je zadovoljna veoma jasnom presudom koja je oslobađa svih tačaka optužbe.

  • To je velika pobjeda za slobodu rada novinara. Nisam dželat koji muči ribice i nisam prekršila propise o zaštiti životinja, izjavila je ona po oslobađajućoj presudi, prenijeli su mediji.