Zanimljivosti
45

Novi Zeland: Održano prvo vjenčanje sljedbenika Crkve Letećeg Špageti Čudovišta

Klix.ba
Nakon što je Novi Zeland Crkvi Letećeg Špageti Čudovišta i njihovim sljedbenicima pastafarijancima dopustio da se mogu zvanično vjenčati u duhu svoje religije, bilo je samo pitanje vremena kad će se to desiti.

Pastafarijanci Toby Rickets i Marianna Fenn su bili obučeni kao pirati i vjenčali su se u subotu na brodu u novozelandskoj luci Akaroa uz svjedoke i svoje najbliže.

Razmijenili su specijalno prstenje, a poljubac je uključivao usisavanje iste špagete sa suprotnih krajeva sve dok im se usne nisu dodirnule. Bilo je to vjenčanje u "Lady and the Tramp" stilu, piše AP.

Leteće Špagetno Čudovište ili Leteće Špageti-Čudovište (akr. FSM, od engl. Flying Spaghetti Monster), božanstvo je kojem se klanja Crkva Letećeg Špagetnog Čudovišta. Religija se pojavila 2005. godine.

U pitanju je pokret zvan pastafarizam (pastafarijanstvo) koji promiče bezbrižan nazor o religiji i protivi se poučavanju inteligentnog dizajna i kreacionizma u javnim školama. Iako sljedbenici opisuju pastafarizam kao pravu, autentičnu religiju, mediji je općenito opisuju kao parodijsku religiju.

Pastafarističke dogme općenito su satirična kritika kreacionizma, tj. kreacijske teologije, koja nalaže kako je vrhovno biće ili božanstvo kreiralo čovjeka, Zemlju i Svemir.

Centralno vjerovanje pastafarijanaca je da je nevidljivo i nedetektibilno Leteće Špagetno Čudovište stvorilo svemir, a originalni pastafaristi ili pastafarijanci su zapravo pirati, "mirni istraživači", te je globalno zagrijavanje odgovorno za njihov sve manji broj i nestanak.

"Činjenica da nas mnogi doživljavaju kao satiričnu religiju ne mijenja to da je naša religija stvarna i legitimna, baš kao i svaka druga", stoji na zvaničnoj stranici ove religije.