Tokio
0

Novčani dodatak za vlasnike životinja

Sarajevo-x.com
Japanski proizvođač lijekova za životinje odlučio je svojim uposlenicima koji imaju kućne ljubimce davati novčani mjesečni dodatak kako bi pokazali da životinje nisu asesoari koji se mogu lako nabavljati i ostavljati. Mjesečni dodatak iznosi 9 dolara.

Nadajući se da tako šalju pozitivnu poruku svim osobama koje imaju kućne ljubimce, kompanija Kyoritsu Seiyaku iz Tokija odlučila je svojim uposlenicima davati mjesečnu novčanu naknadu, ali samo ukoliko imaju životinje.

Broj kućnih ljubimaca se u Japanu enormno povećao pa prema nekim istraživanjima i analizama, u ovoj zemlji postoji više mačaka i pasa (kao kućnih ljubimaca) nego djece ispod 15 godina. Ipak, oko 310.000 mačaka i pasa bude napušteno svake godine.

"Svako ima pravo da nabavi kućnog ljubimca, ali osobe koje si nabave životinju imaju obavezu da se o njoj staraju do njene smrti", izjavio je glasnogovornik kompanije.

Novčani dodatak iznosi oko 9 dolara mjesečno, odnosno 100 jena.

Ova kompanija još uvijek ne dozvoljava plaćeni dopust za uposlenike čiji kućni ljubimac ugine, ali planiraju i to implementirati u budućnosti.