Početak novog života
0

Nova moda: Japanci slave razvod uništavajući burme

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Svečano, kako se proslavlja sklapanje braka, u Japanu se proslavlja i razvod. Bračni par, u pratnji porodice i prijatelja, dolazi pred planera razvoda, izražava svoje nezadovoljstvo i čekićem zdrobe burme.

Posljednjih godina u Japanu je povećan broj razvoda, stoga su oni domišljati shvatili kako da od toga naprave biznis. Hiroki Terai, planer razvoda, tvrdi da bračni brodolom ne mora uvijek označavati nešto negativno.

"Umjesto da potrošite život u lošem braku i svakodnevnim prepirkama, bolje je mirno se razići. Još od djetinjstva me zanimalo to zašto ljudi ne prave ceremoniju kada se razvode, kao što to čine kada sklapaju brak", istakao je Terai za AFP.

Japanac je dodao i to da se uvijek divio prijateljskom razvodu, stoga parovima koji se odlučuju na taj korak omogućava da proslave početak novog života.

Posljednji par kojem je priredio takvu svečanost bili su 38-godišnji Kenji i njegova supruga Keiko.

"Bili smo sedam godina u braku i nije bilo baš lako da sve to prekinemo potpisivanjem jednog papira. Ovakav razvod je prilika da iznesemo svoje osjećaje i krenemo dalje", kazao je Kenji za AFP.

Keiko, pak, nije bila mnogo zainteresovana za tu svečanost, ali je pristala kako bi udovoljila svom sada već bivšem suprugu.

Svečanosti su prisustvovali njihovi najbliži prijatelji, a početak novog života obilježili su uništavanjem burmi. Zbog tog čina Keiko je zaplakala.

"Shvatila sam da je stvarno kraj, savladale su me emocije. Drago mi je da smo to učinili", kazala je.

Terai, koji planira svoj biznis širiti i po Južnoj Koreji, tvrdi da nakon uništavanja burmi parovi se osjećaju oslobođenim. Međutim, on ne samo da pomaže parovima da se razvedu, nego i da se pomire.

"Ženama je uvijek lakše da nastave dalje, muškarci teže prihvataju kraj romanse", kazao je.