Medicinsko čudo
0

Nova lobanja izrasla nakon 50 godina

Sarajevo-x.com
Britanac Gordon Moore koji je veći dio lobanje izgubio u saobraćajnoj nesreći prije više od pola vijeka, nemalo je iznenadio doktore koji su tokom pregleda ustanovili da mu je nakon toliko vremena 'izrasla' potpuno nova lobanja.

Ovaj 72-godišnjak više od pedeset godina je nosio metalnu ploču koja mu je nakon nesreće štitila mozak. No, kada su hirurzi odstranili ploču kako bi izliječili infekciju, začudili su se kada su vidjeli da se lobanja u potpunosti regenerisala.

Prednji smrskani dio Gordonove lobanje, od očiju do uha, pa sve do vrha glave se obnovio, što je vrlo rijedak slučaj u historiji medicine. Moore, koji je bio direktor pošte u North Shiledsu, a sada je u penziji, otišao je bolnicu kako bi zamijenio metalnu ploču koja mu je počela izlaziti iz glave. No, doktori su mu saopćili da mu ona više ne treba, te da može ponovo voditi normalan život.

"Bio sam zatečen, ali naravno i istovremeno jako sretan kada su mi rekli vijest. Kada su otkrili da je potpuno nova lobanja izrasla, samo su me zašili", kazao je Gordon.

Doktori na Bolnici u Newcastleu nazvali su ovo otkriće jako interesantnim i vjeruju da će Gordonov slučaj poslužiti za napredna medicinska istraživanja.

Moore je kazao da se već bio pomirio da će taj komad metala morati nositi do kraja života. Nakon nevjerovatnog otkrića, zatražio je od doktora da ga zadrži ako suvenir, na oni mu još uvijek nisu dali odgovor, prenosi Telegraph.