Da li je dlakavost "in"
1.3k

Nova kampanja u januaru: Žene, recite "ne" depiliranju

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Počela je jednomjesečna kampanja koja potiče žene da ne depiliraju dlake na tijelu. Ovom kampanjom naziva Januhairy želi se potaknuti žene da vole i prihvate svoje dlake, dok istovremeno prikupljaju novac u dobrotvorne svrhe.

Kampanja Januhairy želi da dame "vole i prihvate" svoje dlake na tijelu.

Osnivačica je 21-godišnja Laura Jackson, a za učestvovanje u ovoj kampanji prijavile su se žene širom svijeta. Na ovu ideju došla je nakon što je morala pustiti dlake da izrastu radi jedne predstave.

"Iako sam imala više samopouzdanja i osjećala se slobodnije, primijetila sam da ljudima iz moje okoline nije jasno šta radim ili se nisu slagali s mojom odlukom", rekla je za BBC ova studentica treće godine glume.

Ona je prošlog mjeseca pokrenula kampanju, a u njoj sada učestvuju žene Velike Britanije, SAD-a, Kanade, Njemačke, Rusije i Španije.

Laura vjeruje da će uspjeti prikupiti 2.500 maraka za organizaciju Body Gossip koja uči mlade kako na zdrav način doživljavati svoje tijelo.

"Samo želim da se žene osjećaju ugodnije u svom tijelu. Ova kampanja nije za one koji misle kako dlake nisu normalna pojava na tijelu žene. Ovo je projekt osnaživanja žena da prihvate svoja tijela takvima kakva jesu", rekla je gospođa Jackson.

Među onima koji učestvuju u Januhairy su studentice Univerziteta Exeter India Howland i Roisin McCay-Hine.

"Mislim da bi svaka žena trebala prihvatiti svoju ženstvenost na koji god način želi. Niko nas ne bi trebao prisiljavati da se brijemo", kazala je studentica India Howland.

Roisin McCay-Hine je rekla kako je bila nervozna zbog učestvovanja u ovom projektu.

"Osjećala sam se neugodno. Zamalo sam odustala od učešća. Drago mi je da sam prevazišla strah", rekla je McCay-Hine.