Uveli čak i knjigu posjete toaletu
0

Norveški radnici u toaletu mogu biti samo osam minuta

Sarajevo-x.com
Sindikat radnika u osiguravajućoj kući DNB u Norveškoj bori se protiv alarmnog sistema koji obavještava nadređene ukoliko su radnici predugo na pauzi. Alarm se pokrene ukoliko su radnici više od osam minuta u toaletu.

Menadžeri su obaviješteni o odsustvu radnika tako što lampica kod njegovog radnog stola svijetli. Sindikati i organizacije za zaštitu radnika pisali su DNB-u da smatraju da je to veliko narušavanje privatnosti i prava radnika.

"Svaki radnik ima drugačije potrebe. Ograničiti posjete toaletu, pauze za cigarete ili lične telefonske pozive na samo osam minuta je vrlo striktno i to treba prestati“, rekao je glasnogovornik Sindikata, prenosi Telegraph.

Nekoliko kompanija je imalo slične restriktivne poteze, tako je jedna firma naredila svim ženama i djevojkama da nose crvene narukvice kada imaju menustraciju, kako bi opravdale češći odlazak u toalet. Druga kompanija je tražila od uposlenika da se upisuju u knjigu posjete toaletu, a treća firma je uposlenicima dala elektronske kartice za praćenje odlaska u toalet.