|

Norveška najsretnija a CAR najtužnija zemlja na svijetu

Norveška najsretnija a CAR najtužnija zemlja na svijetu
0
S
SRNA
8.12.2011. u 13:41
19
komentara
0

dijeljenja
Norveška najsretnija a CAR najtužnija zemlja na svijetu
Norveška je treću godinu zaredom proglašena najsretnijom zemljom na svijetu, a Južnoafrička Republika najtužnijom, nakon velikog istraživanja o kvalitetu života koje je proveo britanski Institut Legatum.
S bruto društvenim proizvodom od 54.000 dolara po stanovniku, ova nordijska zemlja je među najbogatijim na svijetu, a na vrhu tabele našla se i zbog visokog društvenog kapitala i osjećaja sigurnosti.

U istraživanju su razmatrani kriterijumi ekonomije, preduzetništva, vlasti, edukacije, zdravlja, bezbjednosti, lične slobode i društvenog kapitala.

Danska je na drugom mjestu zbog velikih mogućnosti za preduzetnike i socijalnih jednakosti. U ovoj državi su troškovi osnivanja firme najniži.

Australija je na trećem mjestu i u odnosu na 2009. popela se za dva mjesta zbog izvrsnog obrazovanja, efikasne birokratije i pametnog korištenja prirodnih resursa.

Slijede Novi Zeland, kao zemlja s najvišom tolerancijom prema imigrantima, efikasnom vlašću, obrazovanjem i ličnim slobodama, i Švedska, gdje je visok nivo političkog učešća i društvene jednakosti u kombinaciji sa zaštitom životne sredine i čak 123 mobilna telefona na 100 stanovnika.

Najtužnija zemlja za život je Centralnoafrička Republika gdje 10 posto djece umire tokom prve godine života, na jednog učitelja dolazi 91 učenik, a osnovi za prosperitet ne postoje.

Slijede korumpirani Zimbabve, gdje se ne poštuju se ljudska prava i vlada konstantno političko nasilje, i Etiopija, gdje pismenost iznosi samo 30 posto, pothranjeno je 40 posto stanovništa, a stepen nezaposlenosti iznosi 20 posto.

Pakistan je na četvrtom mjestu zbog neefikasne i nestabilne vlade, i kao zemlja netolerantna prema strancima.

Jemen je peti na listi najtužnijih zemalja zbog građanskih nemira, oganičenih sloboda i nemogućnosti obrazovanja žena. Tu svega trećina stanovništva aktivno radi.
Prijavi grešku


Komentari (19)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...