Novi zakon
0

Norveška: Kupovina seksa će uskoro bilti nelegalna

FENA
Norveška vlada je u petak predstavila nacrt zakona o zabrani kupovine seksa u Norveškoj, ali i inozemstvu, koji je za one koji ga ne budu poštovali predvidio kazne i do šest mjeseci strogog zatvora.

"Ljudi nisu roba", izjavio je norveški ministar pravosuđa Knut Storberget. "Napraviti od kupovine seksualnih usluga krivično djelo učinit će Norvešku manje privlačnom u očima trgovaca ljudima", dodao je on.

Kada tekst zakona bude usvojio parlament, u kojem vlada lijevog centra ima većinu, klijenti prostitutki će plaćati kazne proporcionalne s njihovim primanjima ili će izdržavati maksimalnu kaznu od šest mjeseci, ili će to dvoje biti kombinirano.

U krajnje teškim slučajevima kazna može dostići godinu dana zatvora, a možda i tri, ako je seksualne usluge pružala maloljetna osoba.

Zbog protesta protiv nacrta zakona Storberget je kazao da "ova mjera ne bi trebalo da pogorša situaciju u kojoj se nalaze prostitutke".

"Vlada je pokrenula više inicijativa kako bi pomogla što većem broju žena da se oslobode prostitucije".

Susjedna Švedska je usvojila zakon koji kriminalizira kupovinu seksa u 1999. godini, dok je Finska u 2006. godini proglasila nelegalnom kupovinu seksualnih usluga od prostitutki koje su smatrane žrtvama trgovine ljudima.