Postoji 60 godina
0

NORAD-ova baza u planini Cheyenne u Coloradu je najsigurnije mjesto na planeti

Klix.ba
(Foto: EPA-EFE)
Prošla je četvrtina stoljeća od završetka Hladnog rata, a javnost je imala priliku prvi put vidjeti tajnu bazu NORAD-a koja je skrivena duboko u planini Cheyenne. Baza još radi i prati nuklearne prijetnje američkih neprijatelja.

Iza vrata teških 23 tone nalazi se najsigurnije mjesto na Zemlji koje se sastoji od tunela napravljenih od granita šezdesetih godina prošlog stoljeća, a koji je osiguran visokovrijednim nadzorom i opremom za praćenje.

Ovo tajno sklonište proslavilo je 60. rođendan u subotu. U njemu još uvijek radi 300 osoba.

Bunker se nalazi na dubini od 609 metara i drugi je glavni štab NORAD-a.

"Ovo je najsigurnije postrojenje na svijetu", rekao je zamjenik direktora baze Steve Rose.

Ima šest tunela koji su široki 12 metara, a visoki i tri sprata. Oni čuvaju 15 građevina koje su napravljene od čeličnih ploča, oslanjaju se na masivne opruge, a mogu izdržati šok nuklearne eksplozije ili potresa. Također, štiti ih od radijacije. Nalazi se u Coloradu, jer je blizu centra kontinenta, a daleko od sovjetskih baza za bombe i lansere projektila.

Glavna soba je iznenađujuće mala i ima samo 12 metara kvadratnih, u njoj se nalazi osam velikih ekrana na zidu. Za zatvaranje vrata potrebno je 45 sekundi, a ukoliko bi hidraulika zakazala, to mogu učiniti uposlenici ručno.

NORAD je poznat širom svijeta po humanom projektu koji pokreće tokom novogodišnjih praznika "NORAD Tracks Santa" gdje tokom cijelog dana i noći razgovaraju s djecom širom svijeta uoči Božića.