Izgubila i vid
37

Njeno transplantirano lice se raspada, no Carmen Tarleton ne gubi optimizam

S.H.P.
Foto: Birgham and women's hospital
Foto: Birgham and women's hospital
Carmen Tarleton iz Bostona je 2007. godine napao bivši muž polivši je natrij hidroksidom. Veliki dio kože, uključujući i lice, joj je izgorio do neprepoznatljivosti. Godinama je trpjela velike bolove, posebno u predjelu lica i vrata.

Prije šest godina, na Valentinovo je dobila priliku da joj transplatiraju kožu vrata i lica. No, nakon naporne operacije njeno tijelo je počelo odbijati transplantirano lice. Ljekari su se borili da zaustave odbacivanje. Kada je infekcija prestala, Tarleton je bila na putu do oporavka.

Živjela je uglavnom bez bolova, ali ne bez komplikacija.

U proteklih šest godina Tarleton, koja sada ima 51 godinu, ispunila je sebi želju da poljubi svog dečka, napisala je knjigu, predavala o otpornosti, naučila svirati bendžo i postala baka.

U tom periodu Tarleton je pretrpjela brojne epizode odbacivanja, a prošlog novembra izgubila je vid. Kao i kod većine transplatiranih organa i njeno lice i vrat su imali rok trajanja. U prosjeku su trebali trajati 10-12 godina, no početkom augusta Tarleton je osjetila bol kao nikad prije. Lice joj je bilo puno oteklina i žuljeva.

Foto: Birgham and women's hospital
Foto: Birgham and women's hospital

Ljekari su otkrili kako duboke vene koje opskrbljuju njeno lice krvlju više nisu pravilno provodile krv. Ograničen protok krvi uzrokovao je odumiranje tkiva. Tarleton je rekla kako je izgubila dio presađene kose i obrva i dio lijeve nosnice, no da nije izgubila optimizam.

"Nadali su se da će moje novo lice trajati 10-12 godina. Prošlo je sedam i to je veoma dobro. To je samo dio života. Uvijek sam optimista", rekla je Tarleton za CNN.

Tarleton je izjavila kako se nada da će uspjeti zadržati svoje lice ili ga barem zadržati dok ne nađe novo.

"To je moja nada, osim ako se ne dogodi nešto katastrofalno. Moram ići naprijed. Najbitnije je da sam zdrava", rekla je Carmen Tarleton.