{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Njemački tinejdžer riješio 300 godina star matematički problem

F
27.5.2012. u 17:14
0
55
Njemački tinejdžer riješio 300 godina star matematički problem
0
Njemački tinejdžer riješio 300 godina star matematički problem
Shouryya Ray
Šesnaestogodišnji Nijemac prvi je riješio matematički problem koji je postavio Sir Isaaac Newton prije više od 300 godina, piše londonski Sunday Times.
Shouryya Ray, tinejdžer rođen u Indiji, smislio je rješenje dvaju problema iz kretanja čestica koje su fizičari dosad uspijevali riješiti samo uz pomoć vrlo jakih računala. Njegovo rješenje znači da će naučnici sada sami moći izračunati model bačene lopte i predvidjeti kako će se ona odbijati od zidova i gdje će pasti.

Dječak je rekao da je riješio problem s kojim su se matematičari borili više od tri stoljeća dok je radio na školskom projektu.

Ray je dobio naučnu nagradu za svoje napore, a njemački mediji su ga nazvali genijalcem.

- Kada nam je objašnjeno da ti problemi nemaju rješenja ja sam pomislio: „Zašto ne bih probao", kazao je.

Rayeva porodica preselila se u Njemačku kad je njemu bilo 12 godina nakon što je njegov otac, inženjer po struci, tamo dobio posao. Ray je rekao da mu je otac usadio "glad za matematikom" te da ga je naučio rješavati matematičke probleme kad mu je bilo šest godina.

Ovaj nadareni tinejdžer nije znao ni rječi njemačkog jezika kada je došao u zemlju, ali mu je ubrzo preporučeno da preskoči dva razreda, što je bez problema i učinio, pa ovih dana polaže završne ispite u srednjoj školi, dvije godine prije svojih vršnjaka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: