Zapanjujuća tehnologija
49

Njemački fotograf odbio nagradu jer je njegov rad stvorila umjetna inteligencija

B. H.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Njemački fotograf prijavio je svoju fotografiju na jednom od takmičenja Svjetske fotografske organizacije i osvojio glavnu nagradu u kreativnoj kategoriji. No, nagradu nije prihvatio.

Fotograf Boris Eldagsen odlučio je odbiti nagradu za fotografiju "The Electricion" koju je dobio na dodjeli Sony World Photography Awards (SWPA). Kako je objasnio, samo je želio testirati jesu li takmičenja spremna za fotografije generirane umjetnom inteligencijom. Dobio je odgovor da nisu.

"Učestvovanjem u ovakvim događajima želim ubrzati proces kako bi organizatori bili svjesni ove razlike i kreirali zasebna takmičenja za fotografije generirane umjetnom inteligencijom", kazao je Eldagsen.

Fotografija "Electricion" prikazuje dvije žene u zrnastom sepia tonu iz 1940-ih. Rad je nastao pomoću alata za kreiranje DALL-E 2. Dio je njegove serije pod nazivom "Pseudomnesia" odnosno lažna sjećanja.

"Slike umjetne inteligencije i prave fotografije ne bi se trebale takmičiti jedni s drugima u nagradama poput ove. Oni su potpuno različiti entiteti. Umjetna inteligencija nije fotografija", napisao je na svojoj web stranici. Odbijanjem nagrade nada se ubrzati raspravu.

"Fotografija" Boris Eldagsena

"Fotografije su lažna sjećanja na prošlost koja nikada nije postojala i koju nitko nije fotografirao", objašnjava Eldagsen, koji sebe naziva fotomedijskim umjetnikom, na svojoj web stranici. Nastali su tako što su ih 20 do 40 puta obradili generatori umjetne inteligencije.

Sajtovi za izradu fotografija umjetnom inteligencijom kao što su DALL-E, Midjourney i Stable Diffusion postaju sve popularniji. Korisnici mogu naručiti izradu umjetničkih djela u stilu određenog umjetnika ili fotografija događaja koji se nikada nisu dogodili, a sve to dovodi do lažnih fotografija ili krivotvorenja postojećih.

Eldagsenova pobjeda je kontroverzna, jer mnogi fotografi kritikuju i to što je glavnu fotografsku nagradu odnijela fotografija nastala bez fotoaparata, čime je zauzela mjesto svih pravih fotografa. Svjetska fotografska organizacija o tome zasad šuti.