Zanimljivosti
0

Njemačka sutkinja dopustila nasilje u porodici pozivajući se na Kur'an

FENA
Njemačka javnost reagirala je u četvrtak s ogorčenjem na presudu jedne sutkinje na porodičnom sudu u Frankfurtu na Majni, koja nasilje u jednoj muslimanskoj porodici nije uzela kao razlog za rastavu braka uz obrazloženje da je po Kur'anu muškarcu dopušteno tući ženu.

"U trenutku kada se Kur'anu daje prednost pred njemačkim Ustavom možemo zaista reći: Njemačka, laku noć", izjavio je generalni sekretar vladajuće Kršćansko demokratske unije (CDU) Roland Pofalla.

"Presude u njemačkom sudstvu se izriču u ime naroda, a ne u ime Kur'ana", zaključio je Pofalla.

Vladina Socijaldemokratska stranka zatražila je hitno smjenjivanje dotične sutkinje.

Frankfurtska sutkinja, koja je u međuvremenu "zbog pristranosti" udaljena sa slučaja, odbila je zahtjev jedne Marokanke koja je zatražila rastavu po hitnom postupku zbog toga što je suprug, također Marokanac, učestalo fizički zlostavlja.

Sutkinja je, unatoč činjenici da je nasilnom suprugu sudski već bilo zabranjeno približavanje supruzi, zaključila da je po Kur'anu "dopušteno tući ženu" pa da stoga nema osnove za raskidanje braka.

Demokršćanski stručnjak za pravo Wolfgang Bosbach izrazio je zabrinutost pojavom uvoza nekih običaja i svjetonazora koji nisu sukladni zapadnom poimanju društva.

Udruga za zaštitu prava žena "Terre des Femmes" kritizirala je ponašanje frankfurtske sutkinje te u tome vidi dokaze za dugogodišnju pojavu krive tolerancije prema drugim kulturama i običajima.

"Mnogi građani strahuju da bi ih se moglo okarakterizirati kao rasiste ili neprijatelje islama te stoga slijepo toleriraju neke pojave poput nasilja prema ženama", zaključila je predsjednica "Terre des Femmes" Christa Stolle.

Poznata njemačka feministkinja Alice Schwarzer izrazila je zabrinutost zbog pojave u njemačkom sudstvu koje iz tobožnje brige za običaje drugih kultura često donosi blage ili oslobađajuće presude.

Središnje vijeće muslimana u Njemačkoj također je osudilo ponašanje frankfurtske sutkinje te utvrdilo da je i prema islamskim svjetonazorima nasilje upereno protiv muškarca ili žene razlog za raskidanje braka.