Naučio i ruski jezik
14

Nigerijca život odveo u najhladniju regiju na svijetu i to zbog ljubavi

Klix.ba
Nakon što je proveo četiri godine u ruskoj Yakutiji, u kojoj je smješteno najhladnije selo na svijetu, Nigerijac Mark Babatunde odlučio je podijeliti svoje iskustvo na svom YouTube kanalu.

Iako se na prvi pogled ovo mjesto ne čini idealnim za učitelja jezika u Africi, Mark Babatunde uživa u životu u Yakutiji i sada je naziva svojim domom.

Ako se pitate kako je jedan Afrikanac završio u najhladnijoj regiji na svijetu, odgovor bi možda mogao biti vrlo jednostavan. U Yakutiju ga je odvela ljubav. Naime, dok je studirao u Kini zaljubio se u Nataliju i odlučio krenuti s njom na sjever.

Mark je novinarima priznao da je bio šokiran kada je stigao.

"Najteže mi je bilo naviknuti se na hladnoću. Ona je definitivno najgora stvar. Nisam navikao živjeti kao što žive ljudi ovdje. Kada sam stigao mislio sam da će mi se lice zalediti", rekao je Mark Babatunde.

Ova činjenica uopće ne čudi budući da je prosječna temperatura u ovoj regiji minus 35 stepeni celzija, zima traje čak devet mjeseci, a u selu Oymyakon je 1926. godine izmjereno nevjerovatnih minus 71,2 stepena.

No, Mark se brzo prilagodio novom životu. Sada ima troje djece s Natalijom i radi kao učitelj engleskog i kineskog jezika u školi koja se nalazi u selu Oi. Njegovi učenici ga obožavaju i kažu kako je Babatunde veliki učitelj i osoba.

Jedna od lokalnih poslastica "Stroganina" (kriške sirove ribe koje se serviraju hladne) postala je jedna od Markovih najdražih, a naučio je i ruski jezik.