Zanimljivosti
1

Nevjerovatni vještački val koji privlači surfere iz cijelog svijeta

Anadolija
(Foto: Anadolija)
U Minhenu, u Njemačkoj, daleko od obala mora, na Eisbach valu, razvija se površinski vodeni sport - surfanje. Turisti i surferi iz raznih zemalja, pa čak i najbolji na svijetu profesionalni surferi, putuju u Minhen kako bi doživjeli ovaj jedinstveni val sa lokalnim surferima,

Eisbach val je širok samo 12 metara, a voda je gotovo uvijek hladna. Na prvi pogled djeluje kao da je mali i bezopasan, naprotiv, on je jak, opasan i teško ga je savladati. Dešava se da usljed nekontrolisanog pada surfer udari o stijene ispod vala i zadobije teške ozljede glave, ramena, koljena ili drugih dijelova tijela. Iako mnogi surferi ne nose zaštitnu opremu, ona je obavezna za mlade ili neiskusne.

Dok stoje u redu, čekajući taj momenat uživanja, oni posmatraju druge surfere kako pokazuju svoje vještine na valu. Dozvoljeno je da samo jedna osoba surfa, mada radi većeg izazova, nekada surfa i više osoba.

Iako se nalazi uz veoma prometnu ulicu, buka koju proizvodi Eisbach val dominira nad bukom saobraćaja i tako privlači pažnju prolaznika. Studenti, uposlenici iz okolnih firmi, mještani, kao i turisti na putu prema Kući umjetnosti, Engleskom vrtu ili Bavarskom nacionalnom muzeju, zastanu kod Eisbach vala da bi vidjeli surfere. Bez obzira na to da li su niske temperature i snijeg pada ili je ljeto i vruće je, danju i noću, na Eisbachu su surferi.

Zbog konstantnog ili velikog protoka vode koja ga formira, lokalni surferi kažu da je na tom valu najvjerovatnije surfalo najviše ljudi na svijetu. Rijetka su mjesta u svijetu gdje u prirodi možete sa takve blizine gledati surfere i da budete tako blizu valu, a da se ne smočite.

Na kraju dana neki surferi se i ne presvlače, tako da ih nerijetko možete vidjeti u mokrim odijelima za surfanje i sa daskama pod rukom usred velike gradske gužve.