Poželjna mjesta za život
11

Nevjerovatni dvorci koje su gradili pojedinci

Klix.ba
Dvorac Bishop
Naredne fotografije dokazuju da se i u 21. stoljeću može biti stanovnik dvorca. Sve ove dvorce su napravili pojedinci koji su ponekad imali malu pomoć porodice ili potpunih stranaca i volontera.

Dvorac Bishop se nalazi u Colorado Cityju u američkoj saveznoj državi Colorado. Izgradio ga je Jim Bishop, a radovi na dvorcu su počeli 1969. godine.

Dvorac Mystery je u blizini Phoenixa u Arizoni. Izgradio ga je Boyce Luther Gulley tokom 1930-ih i 1940-ih godina za svoju kćerku. Gulley je tokom izgradnje koristio telefonske stubove, kamenje, dijelove automobila i svaku moguću vrstu otpada na koju je naišao.

Shrekov i Fionin dvorac se nalazi u Akimovki u Ukrajini. Ima površinu od 300 kvadratnih metara, a u njemu se nalaze tri velike dvorane, spavaća soba i ogromna kuhinja.

U Szekesfehervaru u Mađarskoj se može vidjeti dvorac Bory koji je uz pomoć svojih studenata između 1923. i 1959. godine napravio arhitekt Jeno Bory.

Solomonov dvorac u Oni na Floridi je 1974. godine izgradio kipar Howard Solomon. Građevina ima tri sprata, a napravljena je od aluminijskih štamparskih ploča koje je na otpad bacila jedna novinska agencija.

Dvorac Gillette se nalazi u Hadlymeu u Connecticutu, a dizajnirao ga je američki glumac William Gillette. Dvorac je poznat po svom sistemu skrivenih ogledala.

U Ontariju u Kanadi se može vidjeti dvorac Midlothian koji je 1970-ih godina sagradio kanadski učitelj Peter Camani. Na dvorcu se nalazi više od sto skulptura glava koje vrište.

Francuski poštar Ferdinand Cheval je dvorac Le Palais Ideal gradio više od 30 godina. Izgradnja dvorca je počela u aprilu 1879. godine. Cheval je dvorac počeo graditi nakon što je jednog dana pronašao kamen interesantnog oblika.

Dvorac Roberta Fidlera, koji se nalazi u blizini Londona, je izgrađen između 1998. i 2002. godine bez ikakvog dopuštenja. Porodica je dvorac krila iza bala sijena visokih oko 12 metara, a u njega su se uselili u tajnosti i u njemu su živjeli do 2006. godine, kada su ga pokazali javnosti.

Dvorac Tarodi, koji se nalazi u blizini Soprona u Mađarskoj, je od 1959. godine pa do svoje smrti 2010. godine gradio Stephen Tarodi. Tarodi je u jednom tornju dvorca živio od 1970. godine.