Čvorak nije imao šanse
0

Nevjerovatne fotografije bjeloglavog orla u lovu

Sarajevo-x.com
Maleni čvorak nije imao šanse nakon što ga je gladni bjeloglavi orao izabrao u zraku za svoj obrok. Nevjerovatan slijed fotografija koje je objavio list Daily Mail pokazuje kako ogromna ptica grabljivica realizira svoj cilj.

Nezaštićeni čvorak leti očito nesvjestan da je orao iza njega. No, u roku od sekunde orao je tako blizu da kljunom skoro može dohvatiti njegov rep. Dovoljan je bio trenutak da lovac uhvati plijen u kandže.

Foto: Daily Mail
Foto: Daily Mail
Ove nevjerovatne fotografije je 56-godišnji fotograf Rob Palmer snimio u američkoj saveznoj državi Colorado.

"Primijetio sam orlove na drveću i onda sam uočio da love manje ptice. Kad bi se neka od njih pojavila u zraku, dva ili tri orla bi poletjela. Ptice su izgledale kao hipnotizirane, činilo se kao da ne znaju da ih orao lovi, sve dok ne bi završile u kandžama", ispričao je Palmer listu Daily Mail.

Foto: Daily Mail
Foto: Daily Mail
Za nešto više od deset dana vidio je najmanje 50 puta kako su orlovi uhvatili manje ptice.

"Za fotografa su ovakvi slučajevi kao iz snova, ja sam samo iskoristio situaciju. Nisam ništa slično vidio do tada", zadovoljan je Palmer.

Foto: Daily Mail
Foto: Daily Mail
Bjeloglavi orao, porijeklom iz Sjeverne Amerike, može narasti skoro metar u dužinu i ima raspon krila od dva i po metra.
Foto: Daily Mail
Foto: Daily Mail
Ova ptica grabljivica uglavnom jede ribu, ali se zna da može jesti i druge životinje, od malih poput zečeva do manjih srndaća težine oko 15 kilograma.

Bjeloglavi orao tokom lova može dostići brzinu od 43 kilometra na sat.