Tradicionalni sport Mallakhamb
0

Nevjerovatna ljudska piramida slijepih Indijaca

Sarajevo-x.com
Foto: Daily Mail
Nevjerovatnu snagu i atletske sposobnosti pokazali su učenici jedne škole u Mumbaiju kada su uspjeli formirati ljudsku piramidu, kojom vjerovatno mogu posramiti i profesionalne sportiste. Pokazujući gipkost svoga tijela pri prakticiranju tradicionalnog indijskog sporta poznatog kao Mallakhamb, oni su formirali nevjerovatne oblike. Ovaj događaj je posebnost jer su svi učenici slijepi.

Ovi mladići učenici su škole za slijepe Victoria Memorial u Mumbaiju. Mallakhamb, sport iz 17.stoljeća namijenjen indijskim hrvačima, vježbaju redovno.

Riječ "malla" označava hrvača dok se "khmab" odnosi na stub i u doslovnom prijevodu "mallakhamb" je disciplina hrvanja sa drvenim stubom, koji je u prosjeku visok 2,6 metara.

Oni koji prakticiraju Mallakhmab koriste stub koji je pri dnu širok 55 centimetara, te se postepeno sužava idući prema vrhu, na kojem je njegova širina 35 centimetara. Na njemu se pokazuju različite vještine izvođenja gimnastičkih poza.

U posljednjih 20 godina ovaj sport je doživio svojevrsnu renesansu u Indiji, iako u zemlji još uvijek nije priznat od strane vlade.

Mallakhamb može biti korišten kao vrsta vježbanja ili jačanja treninga za policiju ili druge poslove koji zahtijevaju izuzetno dobru fizičku spremnost, prenosi Daily Mail.