Luta ostrvom
845

Neuhvatljivi sarajevski pas Drogo postao zvijezda u Škotskoj

Klix.ba
Pas lutalica Drogo spašen je s ulica Sarajeva i odveden na škotsko ostrvo Arran gdje ga je usvojila jedna porodica. Mješanac njemačkog ovčara postao je najpoznatiji pas u zemlji jer je već tokom prve šetnje pobjegao i već sedam mjeseci ga pokušavaju uhvatiti i vratiti kući, prenosi Telegraph.

Vlasnica Emma Campbell željela je psu pružiti ljubav i topli dom, ali čim ga je prvi put izvela i otvorila vrata od automobila, on je pobjegao.

Koristila je biftek i roštiljske kobasice kako bi ga namamila, ali bezuspješno. Kontaktirala je i bh. sklonište za pse u kojem je Drogo bio jedno vrijeme i pitala za savjet, a oni su rekli da postavi blizu kuće svoju majicu kako bi osjetio njen miris i pronašao put kući.

Čak je usvojila i njegovu sestru Goldie s nadom da će se zbog porodične veze vratiti, ali ostao je odlučan u svojoj namjeri da luta ostrvom.

Postao je slavan pas, a lokalci redovno izvještavaju gdje su ga vidjeli, te putem kamera prate pohod jednogodišnjeg psa otokom. Snimljen kako se na korak približava zamci, te 20 metara od kuće, ali uvijek bi otišao dalje u nove pustolovine.

"Prešao je mnogo kilometara i preživio je surovo zimu. Pokušava naći hranu i sklonište. Veoma je uplašen i nikada nije lajao niti režao na bilo koga", kazala je vlasnica.

Drogu je prvi put vidjela na Facebooku i zaljubila se u njega.

"Bio je u skloništu za pse u vrlo lošem stanju. Ljudi su se loše ponašali prema psima tamo i željeli su im nauditi. Do sada sam spašavala pse iz Velike Britanije, ali suosjećala sam se s njim i dovela ga", kazala je.

Campbell, njen suprug Alan i dvoje djece tražili su pomoć tima za hvatanje pasa koji se planiraju vratiti na ostrvo s većom zamkom zbog sezona ovaca koje će ići na ispašu.

"Drogo nije upoznat s okruženjem. Nedostaje mu socijalizacije s ljudima. Kada se pas vrati u model preživljavanja, vraća se osnovnim instinktima, divljini i traženju hrane, vode i skloništa", rekao je Andy Tippens iz udruženja koje se nada da će uhvatiti Drogu i odvesti ga kući.