Jedinstveni prizori
318

Nesvakidašnja pojava na nebu iznad Burse: Oblak u obliku letećeg tanjira zaintrigirao građane

N. O.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Jutros je stanovnike u Bursi dočekalo iznenađenje na nebu - po izlasku sunca pojavio se neobični oblak prilično bizarnog oblika koji podsjeća na leteći tanjir.

Od jutros se na društvenim mrežama dijele snimci neba iznad Burse u Turskoj gdje se pojavio ružičasti oblak čudnog oblika. Kružni oblak pojavio se pri izlasku sunca i imao je veliku rupu u sredini.

Ova vrsta formacije je poznata kao "lentikularni oblak" - oblak koji nastaje kada je zrak stabilan i vjetrovi pušu preko brda i planina iz istog ili sličnog smjera na različitim visinama kroz troposferu.

Međutim, korisnici su brzo ukazali na njegovu sličnost s drugim objektima, uključujući leteće tanjire, pa čak i ženske genitalije.

Oblak je u ranim jutarnjim satima fotografisan iznad Gokmen Aerospace Training Centra (GUHEM) u Bursi.

Lentikularni oblaci su poznati su po svom zakrivljenom izgledu nalik letećim tanjirima i obično se nalaze na visinama od oko 1.900 - 12.000 metara.

Zbog svog neobičnog oblika koji podsjeća na leteće tanjire u naučnoj fantastici, vjeruje se da su upravo lentikularni oblaci jedno od najčešćih objašnjenja "ukazanja" NLO-a širom svijeta.