{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Neopisiva sreća: Čovjek koji uzgaja kakao prvi put u životu probao čokoladu

29.7.2014. u 21:19
495
96
Neopisiva sreća: Čovjek koji uzgaja kakao prvi put u životu probao čokoladu
495
 
Obala Slonovače je najveći svjetski proizvođač kakaa, namirnice od koje se pravi čokolada, a mnogi farmeri koji tokom cijele rade na plantažama kakaa nikada nisu probali tu poslasticu.
Mnogi smatraju da je čokalada univerzalna poslastica u kojoj uživaju svi ljudi. Međutim, nije. Ima ljudi koji čokoladu nikada nisu probali, a lome leđa i kupaju se u znoju radeći na plantažama kakaa kojeg prodaju u bescjenje.

Na snimku je prikazan čovjek koji prvi put u životu jede čokoladu, a čitav život uzgaja kakao.

"Ne znam šta se pravi o kakaa, ja preživljavam od uzgajanja kakaa i znam da od toga prave neku hranu, ali ja je nikada nisam vidio tako da ne znam ni je li to istina", kazao je farmer.

A, kada je dobio čokoladu i probao je prvi put u životu njegovo lice se ozarilo.

"Dobro je, jako slatko. Nisam znao da je kakao ovako ukusan", kazao je.

Čokoladu su kasnije probali i ostali seljani, koji nikada u životu nisu imali priliku probati je s obzirom da je ta poslastica luksuz u njihovoj zemlji i red čokolade košta dva eura.

A, Alfonse, farmer koji je prvi put probao čokoladu, dnevno zarađuje sedam eura od čega prehranjuje 15 članova porodice i plaća četiri radnika.

Frmeri su bili oduševljeni, a nisu mogli vjerovati da se čokolada pravi od kakaa te su sačuvali omot kako bi ga pokazali svojoj djeci.

Pogledajte reportažu iz Obale Slonovače.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: