Neobjavljene fotografije Hitlera prodane na aukciji

Neobjavljene fotografije Hitlera prodane na aukciji
0
F
FENA
19.1.2011. u 16:45
8
komentara
0

dijeljenja
Neobjavljene fotografije Hitlera prodane na aukciji
Na aukciji u Velikoj Britaniji prodano je 600 neobjavljenih fotografija i 800 negativa Hitlerovog ličnog fotografa za 30.000 funti (35.000 eura), saopćila je u srijedu akcionarska kuća JP Humbert.
Fotografije i negativi Heinricha Hoffmana potiču iz perioda uspona nacističke stranke prije Drugog svjetskog rata. One su pripadale privatnom vlasniku prije nego što su stavljene na prodaju u utorak navečer.

Na fotografijama se može vidjeti kako Hitler tokom posjete centru za obuku nacističkih oficira iz svog automobila pozdravlja okupljeni ljude u Nirnbergu. Fotograf je napravio i fotografije susreta Hitlera i Mussolinija u Muenchenu i Hitlera na Olimpijskim igrama u Berlinu 1936. godine.

"Bio sam zadivljen interesovanjem za ove fotografije, koje su došle iz Njemačke“, rekao je Jonathan Humbert, zvaničnik aukcijske kuće čije se sjedište nalazi u Towcesteru, u središnjem dijelu Engleske.

Heinrich Hoffman je pristupio nacističkoj stranci 1920. godine. Reprodukcije njegovih fotografija Hitlera urađene su na poštanskim markama, razglednicama, plakatima i knjigama.

On je bio čovjek koji je upoznao Hitlera sa svojom pomoćnicom Evom Braun, koja je postala firerova ljubavnica.

Amerikanci su 1945. godine zarobili Hoffmana, zaplijenili veliki dio njegove arhive i osudili ga na četiri godine zatvora, a umro je 1957. godine.
Prijavi grešku


Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...