Kamerom britanskog fotografa
0

FOTO / Neobično 'prijateljstvo' geparda i antilope

Sarajevo-x.com
Prijateljstvo između geparda i antilope je gotovo nemoguće zamisliti, no takvo nešto se ipak desilo, barem na 15-tak minuta.

Tri mladunčeta geparda očigledno nisu bila gladna, s obzirom da za razliku od drugih velikih mačaka, oni love ujutro ili kasno popodne, te su se odličila poigrati s malom antilopom.

S obzirom da se gepardi tokom lova jako umore, antilopa se 'došetala' do njih vjerovatno u vrijeme kada su već bili siti i umorni.

Fotoraf Michael Denis Huot tokom svog boravka u Keniji u oktobru prošle godine načinio je ove fascinantne fotografije, a, kako kaže, i sam je bio zapanjen onim što je vidio.

"Tri mladučenta geparta žive zajedno otakako su još sa 18 mjeseci napustili majku. Jedno jutro smo ih opazili kako se brzo kreću zastajući povremeno kako bi se poigrali.. Izgledali su zaista siti. U jednom trenutku gepardi su ugledali grupu antilopa koje su bježale. No, najmlađa među njima nije bila dovoljno brza i gepardi su je uhvatili... Sve što je kasnije uslijedilo je zaista fascinirajuće“, ispričao je fotograf Huot.

Gepardi su najprije oborili antilopu na zemlju, ali na njima se vidjelo da nisu gladni, te su je samo lizali ili dodirivali šapom po glavi.

I priča naravno ima sretan kraj. U trenutku kada je jedan gepard ipak pokušao ujesti antilopu za vrat, ona se istrgla i pobjegla, objavio je Daily Mail.