Zanimljivosti
7

Neobične stvari iz Prvog svjetskog rata: Golubovi s padobranima, drveni tenkovi i madraci kao štit

Klix.ba
Širom svijeta prošle godine obilježena je 100. godišnjica od početka Prvog svjetskog rata. Osim odavanja počasti i održanih manifestacija, održana je i promocija knjige "Čudni Prvi rat" u kojoj su otkrivene neobične stvari i predmeti koji su korišteni u ovom ratu.

Vojske se nisu mogle pohvaliti visokom tehnologijom, tako da se na fotografijama iz knjige mogu vidjeti načini na koji su se mimo ratišta borili i dijelili informacije. Tako se na jednoj od fotografija može vidjeti njemački audio-vizuelni aparati koji su dizajnirani da ublaže bljesak i eksploziju neprijateljske artiljerije i navodno da se odredi tačka sa koje se pucalo. Vrlo su neobičnog izgleda.

Golubovi su bili glavni borci koji su slani padobranima u koje su se stavljali pisma s koordinatama položaja na kojima se nalaze neprijatelji. Golubovi su bili i špijuni. Letjeli su na neprijateljske lokacije sa fotoaparatom i donosili bitne fotografije nazad u bazu.

Umjesto neprobojnih prsluka, vojnici su na sebi imali madrace. Tenkovi su bili napravljeni od drveta i na potrebne lokacije su bili ručno prenošeni. Nosili su ih vojnici.Jedan takav tenk korišten je u napadu na Hindenberg 1918. godine.

Dok se danas vojske takmiče po broju oklopnih vozila i borbenih aviona, u Prvom svjetskom ratu su se takmičili po broju biciklista. Naime, cijeli jedan bataljon bio je opremljen biciklima, ali njihova upotreba bila je ograničena na terenu.

Autor knjige je Peter Taylor, a izdavač Ratni muzej Imperije.