Roditelji bijesni
289

Neobična metoda profesora: Meksički studenti rade ispite s kutijama na glavi

M. N.
Foto: Diario de Hidalgo
Foto: Diario de Hidalgo
Roditelji studenata obrazovne ustanove Cobat 1 u meksičkom gradu Tamaulipasu pobjesnjeli su kada su saznali da je jedan od profesora njihovoj djeci stavio kutije na glave tokom ispita kako ne bi prepisivali.

Kazali su kako je ovo ponižavanje studenata i kršenje njihovih ljudskih prava. Pozvali su sve nivoe vlasti da reaguju, a žalili su se direktoru škole, ministarstvima te Državnoj komisiji za ljudska prava.

Roditelji su u svojoj žalbi kazali kako su njihova djeca izložena fizičkom, psihičkom i emocionalnom nasiju.

"Tražimo od federalne i državne vlasti i institucija da odmah otpuste Luisa Juáreza Texisa, profesora i direktora kampusa i osiguraju prava studentima. Nadam se da se neće olako prijeći preko ovog tipa nasilja i poniženja", kazali su roditelji.

Ipak, veliki broj građana podržao je ovaj potez profesora putem društvenih mreža kazavši kako je ovo odlična ideja da spriječe studente da prepisuju. Među njima su i roditelji pojedinih studenata koji su kazali kako je u današnje vrijeme rijetkost da profesori vode računa o kvaliteti obrazovanja i da im je zaista stalo da nauče studente.

Neki od građana su čak uputili molbu vlastima da se postavljanje kutija studentima na glave za vrijeme ispita uvede u praksu.