{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Neobičan hobi: Od kamenja sakupljenog po svijetu sagradio kuću iz snova

A
2.7.2014. u 16:05
110
16
Neobičan hobi: Od kamenja sakupljenog po svijetu sagradio kuću iz snova
110
Građevinski majstor iz turskog grada Kayseri Bekir Yildiz, napravio je kuću od kamenja različitih veličina i boja, koje je sam sakupljao u različitim dijelovima svijeta.
Yildiz je koristio kamenje koje je skupio čak u Jeruzalemu i oko mesdžida Al-Aksa. Ovaj 60-godišnjak, u razgovoru sa novinarom Anadolije, istakao je da je radio na građevinskim poslovima u Izraelu 16 godina, te da se prije četiri godine vratio u svoje selo, kod Kayserija.

Simpatični starac kaže da mu je oduvijek bio san izgraditi kuću od kamenja koje skuplja u inozemstvu i da je jako sretan što je konačno ispunio svoju želju.

“Htio sam da u kući imam tragove iz različitih geografskih područja, a ujedno i iz moje domovine. Jedan prijatelj, koji je znao za moj san, napisao je moje ime na velikom kamenu, još dok smo radili u Jeruzalemu. U gradu Al-Halil, našao sam kamen na kojem piše 'Allah'. Skupljao sam kamenje i kod mesdžida Al-Aksa. I sve sam to pomalo prenosio avionom, kad sam išao u posjetu kući. Jednom sam iz Izraela donio kamen težak 50 kilograma, i to u krilu. Na aerodromu su mi pravili problem i morao sam se potruditi da ih ubijedim. U Turskoj sam skupljao kamenje najčešće u Kayseriju, Konyi, Antaliji, Ankari i okolnim selima. Svi koji vide kuću, iznenade se“, rekao je Yildiz.

On je kazao da je kuća ispala tačno onako kakvu je zamišljao, a njegova supruga Ayse Yildiz je naglasila kako je Bekir sam nosio svo kamenje. 

“Neprestano je skupljao kamenje i nije se obazirao na svoje godine. Nosio je preteško kamenje“, ističe Ayse.

Predsjednik mjesne zajednice Bayram Kus smatra da je Bekirova kuća poput historijskog spomenika.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: